Iz dežure u Sarajevu u operacijsku salu u Ljubljani: Pilav stigao na zahvat transplantacije pluća

Iz dežure u Sarajevu u operacijsku salu u Ljubljani: Pilav stigao na zahvat transplantacije pluća


U svijetu medicine, rijetke prilike za sudjelovanje u kompleksnim i život spašavajućim procedurama mogu značiti nevjerojatno iskustvo. Alen Pilav, u svojoj posljednjoj objavi na društvenim mrežama, opisuje kako je, zahvaljujući pozivu svog prijatelja Tomaža Štupnika, imao priliku sudjelovati u transplantaciji pluća u UKC Ljubljana.

Objavu prenosimo u cjelosti: “Rijetko objavljujem postove na društvenim mrežama, ali iskustvo od prošlog vikenda želim podijeliti s prijateljima. U subotu sam izašao iz dežure u 8.30h i sjeo s Aidom na terasu da popijemo kafu. Negdje na drugom fildžanu dobijam poruku od Tomaž Štupnik, mog velikog prijatelja, torakalnog hirurga i čovjeka koji vodi transplantaciju pluća u UKC Ljubljana: “IMAMO TRANSPLANTACIJU U 16 SATI”. Pošto se dobro poznajemo znam da je to poziv da dođem da asistiram prilikom transplantacije pluća… taj dan …u 16 h …u Ljubljanu.

Odmah odustajemo od svih drugih planova i prihvatam se telefona da organizujem da sa mnom krene još par kolega. Uspijevam dobiti dr. Kulovca s kojim dijelim identičnu ljubav prema hirurgiji i koji je oduševljen idejom i pravimo brzi plan da sa sobom povedem makar dio tima koji smo planirali da bude okosnica projekta transplantacije pluća na KCUS-u. Prof. Maksić i Prof. Sabina Prevljak takodje oduševljeno daju podršku.
Budim Prof. Slavenka Straus koja odmah nalazi zamjenu za dežuru doktorici Belmi Milak s Klinike za anesteziju i reanimaciju, a Belma se za pola sata uspijeva spremiti za put. Instrumentarka torakalne hirurgije Sehveta Mulić također odmah prihvata poziv. Svi smo spremni do 10.00 h, kada smo već u autu na putu ka Ljubljani.

Tomaž nas dočekuje oko 16.00 h ispred UKC Ljubljana i odmah ulazimo u operacionu salu gdje su već počele pripremne radnje za transplantaciju.

Pluća su stigla i nalaze se u dva posebna transportna kofera. Sama mogućnost posmatranja takve operacije, a posebno asistencija Tomažu i dr Greifu, pri tako kompleksnom zahvatu, su nevjerovatno iskustvo. Oko ponoći pacijent već dobiva kisik pomoću novih pluća.

Još jednom se u ime tima i cijelog KCUS-a zahvaljujem Tomažu i Borisu, ali i cijeloj Klinici za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana što su nam pružili priliku da budemo dio ovog nevjerovatnog iskustva.

Ja sam i ranije imao priliku da prisustvujem zahvatu transplantacije pluća, međutim, ovo je prvi put da sam od menadžmenta KCUS-a dobio odobrenje i nevjerovatnu podršku da ja odem ali i da povedem kolege, kako bi i oni počeli skupljati znanja i iskustva koja će im trebati kada uvedemo transplantaciju pluća na KCUS.
Da bi se mogla raditi transplantacija pluća, koja je jedna od najkompleksnijih transplantacija organa, neophodan je potpuno posložen sistem. Mi na KCUS-u, na žalost, još uvijek nemamo sve uslove za takvu proceduru.

Tokom mojih šest mjeseci na mjestu v.d. generalnog direktora sam pokrenuo ovu inicijativu sa mrtve tačke (čak i niže je bila “smještena” od mrtve tačke) za sistemako uvođenje svih transplantacija, ali i za brojne druge operativne zahvate koje trebamo uvesti. Raduje me da se ta vizija zadržala i da i dalje Uprava ima puno razumijevanje i interes da zajedno nastavimo raditi na osiguranju uslova i za ovako sofisticirane i zahtjevne nove procedure. Tome u prilog svjedoči i nedavno izvedena prva transplantacija srca u BiH, koja je uradjena na KCUS-u pod vođstvom prijatelja i kolege Prof. Nermir Granov.

Uvođenjem transplantacije pluća na KCUS-u bismo našim građanima, kojima je potrebna ova transplantacija, omogućili da nova pluća dobiju u BiH, umjesto da pronalazimo hiljadu i jedan način gdje da pošaljemo da se ta procedura obavi.

Kako se transplantacija pluća najčešće radi s pacijenta koji su doživjeli moždanu smrt, ja sam još prije skoro dvije godine počeo poduzimati neophodne korake i lobirati da se BiH pridruži programu Eurotransplanta. Članstvo u ovom programu bi omogućilo da dođemo do potrebnih organa za transplantaciju, čime bismo našim brojnim pacijentima mogli olakšati i spasiti život.
Koristim ovu priliku da se zahvalim svim pojedincima i institucijama koje su omogućile da napokon i zvanično pokrenemo proceduru članstva u Eurotransplantu. Idemo dalje.”, poručio je na kraju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija