Đonlagić i Arnaut o pregovorima oko Izbornog zakona: Neshvatljivo zašto je EU potrošila ogroman novac

Potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić ocijenio je nakon pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, da je svaki model nejednake vrijednosti glasa neprihvatljiv.

Pregovori koji su počeli jutros vodili su se između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphya i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst.

– Dio razgovora koje smo vodili oko integriteta izbornog procesa je uslovljen od Hrvatske demokratske zajednice da se uvede priča o načinu izbora članova Centralne izborne komisije. Druga prepreka je što nemamo političkih predstavnika iz SNSD-a, jer oni drže kontrolni paket u Domu naroda PSBiH i ta odluka ne može proći bez njihovog glasa – pojasnio je Đonlagić.

Dodao je da im je rečeno da HDZ insistira da nema dogovora oko integriteta izbornog procesa ukoliko nema dogovora oko elektorskog modela.

– Ovaj format razgovora neće dati rezultat jer građanske stranke nisu bile na dijelu razgovora o elektorskim modelima – zaključio je Đonlagić.

Damir Arnaut iz Naše stranke tvrdi da se HDZ nije odmakao od stava da se Dom naroda PSBiH uključi u izbor članova CIK-a.

– Ako se u “velikoj sobi” sve ne dogovori, od integritetskog paketa nema ništa – kazao je.

Neshvatljivo mu je, sa stanovišta interesa poreskih obveznika, da je EU potrošila ogroman novac u Skupštinu građana koja je napravila isti prijedlog kao Naša stranka, a da se potom pristupilo razgovoru o “etnički diskriminatornom modelu”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79