Đukanović: Značaj izbora u Crnoj Gori nadilazi naše granice

Predsjednički kandidat DPS-a i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ishod predsjedničkih izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore, te da su, kao i maja 2006. danas, oči regiona i Evrope uprte u crnu Goru.

On se zahvalio Draginji Vuksanović Stanković i Jovanu Raduloviću, predsjendičkim kandidatima na ovim izborima, koji su prenijeli poruku svojim podržavaocima za koga treba glasati 2. prila. Zahvalio se i prijateljima iz regiona koji su mu dali podršku.

– Na kraju hvala prijateljima, liderima građanskih stranaka koje su predvodile Crnu Goru na putu prosteriteta – istakao je Đukanović.

Težak period
On je istakao da Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period.

– Promjena vlasti nije donijela ništa od onoga što su građani očekivali. Donijela je neodgovorno upravljanje, socijalni populizam i najveću neizvjesnost. Sve to, uz jačanje kleronacionalizma i podrivanje građanskog ustrojstva države učinilo je da međunarodni parteri Crnu Goru danas nazivaju rak ranom regiona. Nažalost, i politička i bezbjednosna slika ZB se kvari – naveo je Đukanović.

Jedino što je izvjesno, kako kaže, da svijet neće biti onakav kakvom ga znamo.

– Izvjesno je da ishod naših izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore. Kao i maja 2006. danas su oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru. Jer na ovim izborima Crna Gora polaže civilizacijski ispit zrelosti. Zato pokažimo našim prijateljima u regionu i saveznicima da ispit koji smo položili na referendumu nije bio uzaludan i da nećemo dati nezavisnu, međunarodno priznatu, atifašističku, multietničku Crnu Goru – istakao je Đukanović.

Rezultat ovih izbora će, kako je rekao, opredijeliti pravac razvoja države.

– Biramo između nastavka evropskog puta Crne Gore i pokušaja da joj se nametne promjena kursa kretanje. Biramo između EU i nacionalističkih iluzija “srpskog i ruskog sveta”. Biramo između budućnosti i prošlosti – naglasio je Đukanović.

Pitanje odgovornosti i časti
Kandidatura za njega nije bila izraz želje za ličnim i partijskim nadmetanjem, već, kako je rekao, isključivo pitanje odgovornosti i časti.

– Ulog u ovoj političkoj utakmici je država i njena evropska budućnost – rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora 2. aprila mora da obnovi neke od svojih važnih historijskih lekcija.

– One podsjećaju na vrijeme Svetog Petra Cetinjskog koji je imao tešku muku da uvjeri Crnogorce da je bolje živjeti u državi u kojoj vladaju zakoni, nego u besudnoj zemlji. Nema uvjerljivijeg svjedočanstva od njegovih poslanica, o teškim iskušenjima kroz koje je prolazila Crna Gora u neprestanoj borbi između snaga koje su je vukle naprijed i onih koje su je vukle nazad, između progresa i zaostalosti. Također, i na Njegoševo doba i njegove napore da uspostavi unutrašnji red i uvede obavezu plaćanja poreza bez koje ne može postojati nijedna država u svijetu. Na period vladavine Knjaza Danila koji je uložio velike napore u nastojanju da oduči Crnogorce od navike da budu protiv svoje države, kao i na dugi period vladavine knjaza i kralja Nikole u kojem su mnogi Crnogorci tuđeg kralja smatrali svojim i tuđe državne interese pretpostavlali interesima sopstvene zemlje – dodao je Đukanović.

Kampanja, kako kaže, pokazuje da ni današnja Crna Gora nije imuna od takvih natruha prošlosti.

Anticrnogorska politika
– Druga vremena, drugi akteri, ali sa istih adresa stižu nam i iste ambicije: puna podrška anticrnogorskoj politici u Crnoj Gori. Kampanja između dva kruga svela se na promovisanje novog igrača koji će biti nosilac te anticrnogorske i antievropske politike. Nakon što su ideolozi i realizatori velikodržavne, velikosrpske, anticrnogorske politike izgubili svog favorita u prvom krugu, pokušavaju sada da preko novog lica pronađu zamjenu za realizaciju svojih interesa u Crnoj Gori. Jedino što znaju da u Milu Đukanoviću, DPS-u i građanskoj koaliciji imaju nesalomivog protivnika za sve što su interesi protiv Crne Gore i njene evropske budućnosti. Ovog puta pokušavaju da naprave još perfidniji izbor, jer se građani žele zavisti evropskom retorikom protivkandidata iz pokreta prijevarnog naziva “Evropa zdaj” pozajmljenog iz perioda socijalističke Slovenije. Ne želim da vjerujem da će njima i njihovim mentorima poći za rukom da za nepune tri godine po drugi put prevare crnogorske građane, kako su to učinili sa GP URA 30. avgusta 2020. godine – kazao je Đukanović.

Za razliku od protivkandidata on se, kako kaže, ne preporučuje lijepim željama ni usiljenom kritikom svega prethodnog i drugačijeg.

– Moja referenca za novi mandat su rezultati ostvareni u prethodne dvije i po decenije. Sa mnom nema neizvjesnosti, s ponosom ističem da sam bio na čelu politike koja je sačuvala mir i učvrstila međuetnički i međuvjerski sklad – poručio je Đukanović.

Konjević: Crna Gora na raskrsnici
Crna Gora je 2. aprila kao i mnogo puta do sada na raskrsnici koja nije samo politička već ona koja određuje dalji državni kurs na mnogo duži period nego što je predsjednički mandat, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

– Na drugoj strani su političke snage koje su istinski iskaz tekovina 30. avgusta: nestabilnost, zasutavljen evropski put, Crna Gora koja se prepoznaje kao veliki problem umjesto kao nekad predvodnik EU procesa, Crna Gora koja je sebe kompromitovala kao NATO članicu, koja gubi građanski karakter, u kojoj se manje brojni narodi doživljavaju kao strano tijelo, Crna GOra u kojoj se vrši progon Crnogoraca, koja je pod naletom kleronacionalizma i u kojoj se dnevno vrše Ustav i zakon – naveo je Konjević.

Poručio je da je ovim snagama još jedna politička pobjeda potrebna kako bi sve navedeno učinili još jačim.

– Čujemo da se nadaju nekakvim dvotrećniksim većinama, da bi promijenili Ustav i od Crne Gore napravili državu marionetu – poručio je Konjević.

Istakao je da je kandidat Milatović je izvršilac takve politike, selektiran kao neko ko može bolje da se sakrije od svih prethodnika.

– Ako su jedan broj građana prevarili 30. avgusta, zar je moguće da takva prevara može opet proći, ja čvrsto vjerujem da ne može – ocijenio je on.

Šehović: Polažemo najvažniji civilizacijski ispit od referenduma
Predsjednik SD-a Damir Šehović kazao je da ga ovaj skup neodoljivo podsjeća na predreferendumsku majsku veče 2006. godine kada su svi ponosno klicali: “Hoćemo državu”.

– Sedamnaest godina od tada, kada se nalazimo na niošta manje važnoj historijskoj raskrsnici opet sa Đukanovićem na čelu svim mrziteljima svega crnogorskog jednako gordo poručujemo: “Ne damo državu”. Ne damo je onim koji pristojnoj suprotstavljaju ekstremnu, koji građanskoj suprotstavljaju šovinističku, koji evropskoj suprotstavljaju srednjovjekovnu… Zato nikada nismo imali lakši izbor. Biramo između čovjeka koji je zahvaljujući rezultatima već obezbijedio adekvatno mjesto u savremenoj historiji Crne Gore i onoga koji je bio ministar u najgoroj Vladi u historiji Crne Gore. Biramo između čovjeka koga podržavaju Majke Srebrenice i onoga koji veličaju srebreničke dželate – istakao je Šehović.

On je istakao da 2. aprila “polažemo najvažniji civilizacijski ispit od referenduma”.

– Glasajući za Đukanovića ne glasamo ni za jednu partiju već za odbranu građanske svetinje. Bez te svetinje ova država postaje prazna ljuštura, gola ledina, a sa njom puna kuća koja miriše na ponos i čast svih naroda i vjera koje u njoj žive. Odbranimo takvu Crnu Goru, pokažimo da smo dostojni naših predaka – poručio je Šehović.

Rastoder: Dijaspora nema dilemu, znamo šta su evropske vrijednosti i građanski karakter
Dvije hiljade kilometara ne predstavljaju nikakvu prepreku ako je domovina u srcu, poručio je predsjednik zavičajnog kluba Bihor iz Luksemburga Hamdija Rastoder.

On je na završnoj konvenciji aktuelnog šefa države i predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića poručio da dijaspora nema dilemu i zna šta su evropske vrijednosti, građanski karakter i multietičnost.

– Zato mi kažemo Milo – nego ko! – poručio je Rastoder.

Crna Gora se vraća sebi – onamo gdje je zastala 2020. godine
Okupljenima se obratio i lider Liberalne partije Andrija Popović poručujući da Đukanović predstavlja sve one koji teže izgradnji Crne Gore kao evropske, sekularne i građanske Crne Gore, i očuvanju, sada već prekinutog, evropskog kursa Crne Gore.

– U nedjelju se naša domovina ponovo vraća sebi, gdje je zastala 2020. godine. Doživjeli smo tada dolazak dvije velike pošasti, koronavirusa i nove anticrnogorske i antevropske vlasti – kazao je Popović.

Osvrnuvši se na Đukanovićevog protivkandidata i potpredsjednika Pokreta “Evropa sad” Jakova Milatovića, kazao je da on predstavlja sve protivnike crnogorske nezavisnosti i našeg članstva u NATO savezu.

Ukazao je da skoro tri godine traje crnogorski hod po trnju i otpor okupaciji i veleizdaji i njihovim težnjama da nas uguraju u “srpski svet”.

– Kroz ostvarenje njihova tri prioritetna cilja – prepis crkvene imovine naših predaka na crkvu druge države, ulazak u Otvoreni Balkan i popis stanovništva sa pokušajem dodatne asimilacija Crnogoraca i Crnogorki. Ipak, Milo Đukanović koji je 2006. godine ostvario san mnogih crnogorskih generacija, i postao historijska ličnost. Recimo ponovo “da” našoj majci Crnoj Gori – poručio je Popović.

Ne mračnoj prošlosti
Lider Bošnjačke stranke Ervnih Ibrahimović je poručio da crnogorska nezavisnost 2006. godine nije obnovljena da bi je neko 2. aprila 2023. godine izdao.

– Tada smo rekli ne mračnoj prošlosti, retrogradnoj prošlosti i diskriminaciji Bošnjaka. Nećemo dozvoliti da pružimo slobodu Crne Gore na tasci velikosrpskih projekata – poručio je Ibrahimović.

Dodao je da ovaj skup ne može biti uspješan bez naše dijaspore.

– Zato sam siguran da ćemo 2. aprila pobijediti. Onima koji su htjeli da ih uplaše, dijaspora će poručiti da ne daju Crnu Goru i da je ne mogu uplašiti – poručio je Ibrahimović.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka je poručio mladima da ih ne zove Milo Đukanović ili neki drugi političar nego Crna Gora.

– Hoćemo li je sačuvat?! – pitao je on.

Podsjećamo, u Sportskom centru “Morača” večeras se održala završna konvencija aktuelnog šefa države i predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79