Dobna granica za službu u Oružanim snagama BiH: Prijedlog povećanja sa 40 na 45 godina

Dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za sutra, obuhvata raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta. Prije same sjednice Doma naroda, planirano je održavanje sjednice Ustavnopravne komisije ovog doma, koja će se izjasniti o usaglašenosti predloženog zakona sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Na nedavnoj hitnoj sjednici, Predstavnički dom državnog parlamenta usvojio je prijedlog ovog zakona, čiji osnovni principi su jačanje integriteta izbornog procesa, povećanje transparentnosti i osiguranje fer i poštenih izbora. Prijedlog zakona nudi niz izmjena i dopuna koje se odnose na tehnička pitanja, uvođenje novih pojmova i definicija, način formiranja biračkih odbora te sprečavanje zloupotrebe izbora.

Osim toga, na dnevnom redu su i izvještaji o radu parlamentarnog vojnog povjerenika, Odbora za žalbe građana, te Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, za prethodnu godinu, kao i plan rada Nezavisnog odbora za tekuću godinu. Također će se raspravljati i o informaciji o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2024. godinu.

Delegati će također razmatrati delegatsku inicijativu Džemala Smajića, kojom se predlaže povećanje dobne granice trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina. Smajić ističe potrebu za ovom promjenom, navodeći primjere sličnih praksi u državama regiona i nedostatak vojnika u Oružanim snagama BiH.

Očekuje se da će sjednica biti prilika za raspravu o ključnim pitanjima koja se tiču izbornog procesa i vojne službe, te donošenje važnih odluka za budućnost Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79