Dobra ideja zlata vrijedi: Život se vraća na selo

Lokalno partnerstvo Petrovac, suradnik na projektu EU4business, usmjereno je na pomoć i razvoj poduzetničkih priča na selu. Protekle sedmice iz Delegacije EU obišli su farmere koji su proljetos dobili podršku svojim projektima u opštinama Petrovac i Bosanski Petrovac.

– Ekipa vrijedno radi na terenu, a iduće sedmice nastavljamo sa obilascima ostalih korisnika i projektnih opština, poručili su na društvenim mrežama.

ODRŽIVE IDEJE

Ribnik i Drinić također su partneri u projektu i o njemu govore sve najbolje.

– Projektom Poljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao ukupno 20 korisnika iz opština Petrovac, Bosanski Petrovac, Ribnik i Šipovo je​ podržano i novčano nagrađeno. Poslovne ideje naših korisnika su obuhvatile dvije oblasti: poljoprivredu i turizam ili kombinaciju toga, tj. agroturizam. Uspješnost projekta je zadovoljavajuća, te su naši korisnici već u poodmakloj fazi realizacije njihovih ideja, kažu nam iz projektnog tima Opštine Drinić.

Naši korisnici su uložili sredstva u skladu sa biznis-planovima i to se pokazalo kao opravdano ulaganje, jer im daje dobit, kažu iz Ribnika

Oslobođenje je proljetos obišlo porodicu Sladojević, koja je od stare djedove kuće napravila pansion za odmor, u kombinaciji sa proizvodnjom sireva i drugih zdravih seoskih proizvoda. Danas su ostvarili san, privređuju čak tri generacije u porodici.

– Zaista smo zadovoljni našim korisnicima. Bez obzira na negativne uticaje klimatskih faktora, biznis-ideje naših korisnika su se pokazale održivim. Koristim priliku da vam još jednom zahvalim za onaj divan tekst koji ste napisali o Sladojevićima, a upravo imamo zakazanu posjetu šefa Delegacije EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera našim korisnicima, kazala nam je Milomira Jelić iz poljoprivredne službe Opštine Ribnik.

Projekt se nastavlja. Dok je teška suša ove godine negativno utjecala na prinose i rast cijena poljoprivrednih proizvoda, postalo je očito da su najisplativija ulaganja sada na selu. Ali, tehnologija i nauka moraju sve to pratiti.

– Suša nije u većoj mjeri omela naše korisnike, jer su imali obezbijeđene sisteme za navodnjavanje, te nije bilo većih problema. Edukacije su prošli svi naši prijavljeni korisnici, a organizovao ih je naš trener, kao i profesori sa Univerziteta u Banjoj Luci i BLC-a. Za ovakve i slične projekte ćemo aplicirati i dalje, jer su se pokazali kao vrlo uspješni u našim ruralnim sredinama, naglašavaju iz Projektnog tima Opštine Drinić.

OSTANAK U BIH

Međunarodna agencija rada, finansijeri SR Njemačka i EU prepoznali su ovaj potencijal, uložili minimum sredstava, na koja je svaki domaći korisnik uložio isti iznos, dok cjelokupna korist ostaje njemu. Za ovakvim projektima postoji konstantna potreba, oni vraćaju život na selo, okupljaju i umnožavaju porodice u zajedničkom radu te u konačnici znače ostanak i opstanak domicilnog stanovništva u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79