Dobra zarada u zanatima povećala broj upisanih učenika

U proteklim godinama, upis na zanatske škole bio je ograničen, no ove školske godine primjetan je značajan porast interesa za deficitarna zanimanja.

Među najtraženijim zanimanjima su bravar-zavarivač, kuhar, električar-elektroinstalater, konobar, vozač motornih vozila i dizajner modni tehničar. Ovaj rast interesa uočava se i na tržištu rada, gdje poslodavci izražavaju potrebu za stručnjacima iz ovih sektora.

Direktori škola svjedoče o povećanom interesu učenika za zanate, pritom ističući kako su praktična nastava, stipendije te izgledi za dobre plaće i brzo zaposlenje motivirali mlade da odaberu deficitarna zanimanja.

Tako za primjer, u proteklim godinama, upis na zanatske škole u Republici Srpskoj bio je ograničen, no ove školske godine primjetan je značajan porast interesa za deficitarna zanimanja. Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, 627 učenika odlučilo se upisati u deficitarna zanimanja, u poređenju s prošlogodišnjih 531 učenik.

Ovaj trend pozdravljaju i stručnjaci te poslodavci, izražavajući vjeru da će bolje informacije o potrebama tržišta rada rezultirati još većim brojem učenika koji će odabrati ova perspektivna zanimanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79