Dodik: Bageri sakupljali ugljenisana tijela vojnika, šmrkovi prali ljudsku krv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je “zločin nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, koji se dogodio prije 29 godina ni danas nije dobio sudski epilog”.

Kazao je da su tada ubijena 54 vojnika JNA, a 44 ranjena.

Dodik je naveo da je danas dan tužnog sjećanja na “nenaoružane, nedužne mladiće pripadnike JNA stradale na Brčanskoj malti, ali i dan kada postavljamo moralno pitanje za one koji 15. maj slave kao tzv. dan oslobođenja i tužnu istinu da su prije 29 godina sa ulica tog grada bageri sakupljali ugljenisana tijela vojnika, a šmrkovi prali ljudsku krv”.

On je naglasio da ti koji slave 15. maj čine da zločin i dalje traje, da nevine žrtve proglašavaju agresorima, a zločinci herojima.

“Ako neko slavi dan kada je pobijena i ranjena nedužna mladost koja je u mirnoj koloni krenula da napusti Tuzlu i da ide svojim kućama i svojim porodicama, onda je logično da se zapitamo kakvi smo mi to ljudi, kakvo društvo gradimo i kakva je ovo zemlja“, istakao je Dodik.

On je naglasio da porodice stradalih i sve nas koji izražavamo svoje duboko poštovanje prema žrtvi koju su podnijeli već skoro tri decenije muči pitanje šta rade nadležni sudovi, da li u BiH ima pravde i istine.

“Takođe, opravdano se pitamo da li su ove žrtve manje vrijedne od drugih, da li su njihove majke drugačije od majki Srebrenice, da li one nemaju pravo na žalost, zašto su one drugačije majke od majki nevino stradalih u ‘Tuzlanskoj koloni’, Dobrovoljačkoj ulici, da li su njihove crne marame beznačajne”, upitao je Dodik.

On je rekao da je ovo, nažalost, “još jedan u nizu zločina nad Srbima bez kazne, ali uprkos ignorisanju pravde i istine, Republika Srpska nije i neće zaboraviti ove zločine nad nedužnim mladićima jer su oni bili u časnoj misiji”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79