Dodik: Dirnete li imovinu, vi ste donijeli odluku o odvajanju

 

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik kazao je danas u Banjoj Luci, komentarišući pitanje imovine, da bi eventualno nametanje zakona o ovom pitanju, značilo momentalnu odluku o secesiji RS.

– Imovinu neće dobiti. Znam da pokušavaju da insceniraju preko ovog lažnog (visokog predstavnika op.a.), koji prima platu 24.000 eura, da donese neki zakon na nivou BiH… Istog trenutka je donio odluku o secesiji RS, neka pričaju šta hoće. Istog trenutka neka računaju da će se održati sjednica NSRS-u i ja ću predložiti odluku. Dirnete li imovinu, vi ste donijeli odluku o odvajanju, nije Milorad Dodik. U toku noći ćemo donijeti odluku. Imovina je crvena linija – kategoričan je Dodik.

Ponovio je svoj raniji stav da je “pitanje imovine u BiH riješeno Ustavom BiH i da samo ono što joj je izričito dato, pripada državi, a ostalo entitetima, te da Ustavni sud BiH pokušava da otme imovinu RS-a”.

Dodik je poručio i da nema riječi o konfliktu, a da bi se svaki ulazak na teritoriju RS-a smatrao agresijom.

– Mi nećemo ni milimetra nigdje ući. Mi ćemo RS braniti. RS je naš grunt i naše vlasništvo. Mi se ne pripremamo za rat ali i ne gledamo svijet oko sebe kao ludaci, kao da se ništa ne dešava. Ono što je rekao reisu-l-ulema ga iz vjerskog vođe svrstava u militantnu ličnost. On je militantan jer poziva na oružje. A znamo šta kod muslimana znači militantan, spoj islama i oružja smo gledali u Siriji. On to zastupa, a ne ja – dodao je.

Dodik je odbacio sankcije koje su SAD uvele funkcionerima iz RS i kazao kako će njegov prijedlog biti da vladajuća koalicija u RS razmotri odnos prema SAD, uz ocjenu da je ponašanje SAD prema ljudima u RS “ponižavajući”.

– Bezočni su i bezobrazni i misle da na svaki način mogu ovdje da utiču. Vidjećemo kako ćemo se odnositi. Moj stav će biti rigorozan, ali ćemo izgraditi i zajednički stav – dodao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79