Dodik između zapada i istoka: Kako Dodik zamišlja EU put i kada mu džamije ne smetaju

U proteklom vremenu, posjeta predsjednika Republike Srpske (RS), Milorada Dodika, Bjelorusiji i Rusiji izazvala je značajnu pažnju i rasprave unutar Bosne i Hercegovine i šire. Njegova putovanja i poruke koje je iznio ponovno su osvijetlila složenost političke dinamike unutar zemlje, posebno u kontekstu EU puta i odnosa s Rusijom.

Dodikova posjeta Bjelorusiji, koju je iskoristio kao platformu za prijetnje evropskom putu Bosne i Hercegovine, naglasila je političku napetost koja se odvija u vezi s predstojećim izmjenama Izbornog zakona.

Uz to, Dodikov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dodatno je zaoštrio percepciju njegove političke orijentacije. Odbijanje sankcija prema Rusiji i izražavanje podrške njenoj politici predstavljaju jasnu distancu od ključnih političkih usmjerenja koja su dio evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Dodikov posjet džamiji u Kazanu, iako na prvi pogled iznenađujući, reflektira široki raspon njegovih političkih stavova. Iako je u prošlosti iznosio kontroverzne izjave o muslimanskim vjerskim objektima u Bosni i Hercegovini, njegova posjeta džamiji u Kazanu sugerira složeniju sliku njegovih stavova o religiji i politici.

U razgovoru za Klix Christian Schmidt je prokomentarisao i posjetu Milorada Dodika Aleksandru Lukašenku.

“Ne znam šta se dogovorio u Minsku sa Lukašenkom koji je pokrao izbore, samo znam kada bih pogledao koliko mladih ljudi iz Republike Srpske odlazi u Beč, Minhen, Frankfurt ili Amsterdam ili želi otići u ove gradove, a pogledam koliko je onih koji žele u Minsk, onda mislim da se ponašanje gospodina Dodika samo po sebi tematizira”, kazao je Schmidt o ovoj posjeti.

Nakon posjete Lukašenku, Dodik je produžio do Rusije gdje je posjetio Vladimira Putina, predsjednika Rusije za kojim je Međunarodni sud pravde raspisao potjernicu. I ova posjeta je poslužila Dodiku za ponavljanje stavova koji su u svojoj osnovi suprotni od priče koja vodi ka Evropskoj uniji.

“Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, rekao sam tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju. Srpski narod je s nestrpljenjem čekao moj sastanak s predsjednikom Putinom i zbog toga smo veoma ponosni. To nama Srbima znači mnogo”, kazao je Dodik.

Kritičari ističu Dodikovu dvoličnost i političku pragmatičnost koja se manifestira u prilagođavanju okolnostima. Njegova sposobnost prilagođavanja i promjene retorike ovisno o ciljevima i interesima, kao i nedosljednost u promicanju evropskih vrijednosti u kontekstu susreta s ruskim i bjeloruskim liderima, postavljaju pitanje njegove autentične predanosti EU putu.

Njegova retorika, koja varira od prijetnji evropskom putu do izražavanja podrške Rusiji, baca sumnju na njegove stvarne političke prioritete i vjerodostojnost kao lidera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79