Dodik: Kazne za neodgovorne 100.000 KM

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora da će tražiti da se prepolovi stopa obaveznih rezervi, čime bi se oslobodilo 2,5 milijardi KM.

– Pokušavamo da pratimo mjere bankara i da smanjimo negativne posljedice. Zahvalan sam bankarima što su reagirali brzo kako bi razgovarali o tome kako možemo zadržati likvidnost i kako da podržimo privredu. U tom pogledu, samo cjelovit sistem mjera može pomoći da se problemi riješe – rekao je Dodik.

Kako je objasnio, predložit će da se bankama smanji obavezna stopa rezervi kako bi ostalo više novca za građane i privredu.

– Tražit ću da se ukine negativna stopa obaveznih rezervi, da se ona smanji za pola, dakle da ona bude pet posto. Time bi se preko Centralne banke BiH oslobodilo 2,5 milijardi konvertibilnih maraka likvidnih sredstava, što će utjecati na likvidnost banaka i mogućnost da prate kretanja u privredi – istaknuo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, situacija je teška zato što je neizvjesna.

Kaže da samo naivni mogu da vjeruju da je situacija naivna. Kazne za neodgovorne osobe, ističe on, ići će sa 10.000 na 100.000 KM.

– Imamo petnaestak dana ispred Italije i zato reagiramo ovakvim preventivnim mjerama. Jedino se ličnom odgovornošću može spriječiti veći broj zaraženih – ističe Dodik.

– Dešava se to da jedan broj potpuno neodgovornih pojedinaca igrnorira sve apele, ignorira sva saznanja iz zemalja iz kojih dolaze. Dolaze nama ovdje i, nekontrolirano se krećući, prvih dana šire taj virus, kako se desilo s ovim čovjekom iz Srpca koji je s većim brojem njih došao u kombiju iz Njemačke – pojasnio je Dodik.

Dodao je da je to potpuna neodgovornost, ali da ne treba praviti hajku na te ljude.

– Zato ćemo dogovoriti određene mjere na Predsjedništvu. Da odbacimo špekulacije, radi se o angažiranju šatora i opreme u okviru šatora na graničnim prijelazima za karantin, ne angažiranju vojske. Vojska će biti angažirana u dijelu da podigne te šatore, a sve ostalo će upravljati nadležne zdravstvene službe, a prije svega entiteti, jer je to njihova nadležnost. Vidimo se da se širi neka priča o angažiranju vojske, ne radi se o angažiranju vojske, već sredstava kao što su šatori i ništa više – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ključna je odgovornost pojedinaca.

– Molim sve ljude da se pridržavaju svih mjera, a mi ćemo učiniti sve ovdje da naši organi RS budu toliko odgovorni da ovu situaciju saniraju mjerama i da na kraju ove krize prođemo s najmanjim mogućim posljedicama. Želim da zahvalim svima onima koji su angažirani u ovome, a posebno da zamolim medije da daju podršku našim medicinskim radnicima. Već se sad osjeća zamor, jer su ljudi angažirani neprekidno i mi nemamo rezerve – istaknuo je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79