Dodik: Lokacija Apelacionog suda u Istočnom Sarajevu bi bila politička podvala

Dodik: Lokacija Apelacionog suda u Istočnom Sarajevu bi bila politička podvala


Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, oštro je komentarisao događaje u vezi s neusvajanjem Prijedloga Zakona o sudu Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara.

Oštro je naglasio da je predloženo da Vijeće ministara donese Zakon o sudu, ali bez određivanja lokacije Apelacionog suda u narednih godinu dana, što je nazvao podvalom.

Dodik je istaknuo da sve što je važno za Republiku Srpsku polako nestaje, a ovakav prijedlog samo dodatno potencira podjele unutar Bosne i Hercegovine, pokušavajući stvoriti animozitet između Istočnog Sarajeva i Banje Luke.

Po njegovim riječima, postavljanje Apelacionog odjeljenja u Istočnom Sarajevu ne bi imalo suštinsko značenje, jer bi to zapravo bilo isto kao da je u Sarajevu. Dodik je naglasio da bi sudije dolazile iz Sarajeva na suđenje, čime bi se smanjio utjecaj Istočnog Sarajeva na sam sudski proces.

Također je istakao da bi sjedište Apelacionog suda trebalo biti u Banjoj Luci, ili barem da se predloži alternativno mjesto. Izražava sumnju u ispravnost odluka koje bi dolazile iz tog suda, posebno kada je riječ o imovinskim odnosima između entiteta i nivoa BiH, tvrdeći da bi to dovelo do “otimanja imovine”.

Naglašava da će Republika Srpska inzistirati na poštivanju zakona koje donese Parlamentarna skupština BiH kao jedinom osnovu za djelovanje suda BiH, odbacujući mogućnost da bilo koja druga tijela odlučuju o takvim pitanjima. Dodik je odlučan u tome da se odbrani položaj Republike Srpske i da se ne dozvoli politička manipulacija unutar pravosudnog sistema BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija