Ogorčeni radnici Astre i Borovo: Od januara nismo dobili platu, niko nema razumijevanja prema nama

Ogorčeni radnici Astre i Borovo: Od januara nismo dobili platu, niko nema razumijevanja prema nama


Radnici Astra d.o.o i Borovo d.o.o. mjesecima nisu primili platu, a kako govore ogorčeni radnici za Crnu Hroniku, poslodavac im ne uplaćuje ni doprinose.

Za vas koji ne znate, Astra i Borovo su sarajevski trgovinski lanci za prodaju obuće, a širom Bosne i Hercegovine imaju 110 maloprodajnih objekata.

“Imamo vodeće mjesto u pogledu tržišnog učešća u našoj djelatnosti”, stoji na web stranici Astre i Borovo.

Da posao ne cvjeta proteklih mjeseci dokaz je i što radnici ne primaju platu.

Naime, kako je za Crnu Hroniku ispričala jedna od radnica koja je željela ostati anonimna, od januara čekaju platu, a doprinosi im nisu uplaćeni od decembra.

“Situacija je alarmantna. Zgroženi smo šta se dešava u firmi. Danas je 19.03., a mi još uvijek čekamo platu za januar. Smatram da nismo zaslužili, odnosno da naša obaveza nije, da molimo za naš novac”, kaže radnica.

Radnica tvrdi da im mjesecima nadležni ne odgovaraju na e-mailove i telefonske pozive, te da ne znaju šta se dešava u firmi i kada će im biti uplaćene plate.

“Na naše upite, mail-ove, telefonske pozive niko ne odgovara. Apsolutno nemamo nikakvu povratnu informaciju šta se dešava, kada će naše pošteno zarađene plate biti isplaćene, te da li ćemo iste i dobiti. Radnici su 15.03. dobili e-mail gdje nas mole za strpljenje i razumijevanje, kao i da im je trenutno prioritet da budemo isplaćeni. To je jedina i posljednja informacija koju smo dobili”, govori radnica.

Ona tvrdi da ona i njene kolege uredno dolaze na posao, rade, prodaju i zarađuju novac za firmu koja im ne plaća plate.

“Trebam naglasiti da uposlenici i pored novonastale situacije dolaze na posao, otvaraju radnju na vrijeme, odrade smjenu i zatvore radnju u predviđenom vremenu”, govori radnica.

Radnici su prije nekoliko dana dobili informaciju kako im poslodavac od decembra 2023. nije uplatio doprinose.

Za kraj, radnici poručuju kako mnogi od njih žive od ove plate, a da niko nema razumijevanja prema njima.

“Smatram da smo razumijevanja imali i više nego što je potrebno. Mnogi od nas žive od ove plate, te imamo troškove koje trebamo izmiriti u određenom roku. Mi smo imali razumijevanja, ali drugi prema nama nemaju. Želimo da javnost zna šta se dešava i da budemo isplaćeni u što kraćem roku”, zaključili su radnici Astre i Borovo.

Upit o novonastaloj situaciji smo poslali na e-mail Astre i Borovo, ali do pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Isti ćemo objaviti ukoliko odgovore.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija