Dodik nakon sastanka s Varheljijem najavio deblokadu sredstava za dionicu Doboj-Vukosavlje

Potvrđeno je da će BiH u decembru dobiti kandidatski status, te da to ne treba da bude uslovljeno, kao i da postoji sporazum o migrantskoj politici i kontakt tački u BiH za saradnju s Europolom.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem da je dobio obećanja da će biti deblokirana sredstva EU i da će biti nastavljena izgradnja koridora Vc od Doboja do Vukosavalja.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je prenio Varheljiju da pravosuđe BiH mora biti reformisano “jer nema ustavnu osnovu, te da je čudno da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, da ima sudije strance u Ustavnom sudu i OHR-u.”

– Za mene je važno da sam komesaru uspio da kažem da je vrlo čudno da imamo status kandidata, a imamo još “takozvanog” visokog predstavnika, sudije Ustavnog suda BiH koji su stranci. Oni naprosto imaju stav o tome i treba dati status kandidata BiH za članstvo u EU i da se onda riješi to pitanje – rekao je Dodik nakon sastanaka.

Govorio je i dalje o kandidatskom statusu.

– Potvrđeno je da će BiH u decembru dobiti kandidatski status, te da to ne treba da bude uslovljeno, kao i da postoji sporazum o migrantskoj politici i kontakt tački u BiH za saradnju s Europolom. Vjerujem da će na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj ćemo predložiti Nebojšu Radmanovića za kolegijum, na osnovu dogovora kojeg imamo sa HDZ-om, biti formiran zajednički kolegijum, a vjerujem da ni Osmorka neće imati ništa protiv, tako da već prvog možemo imati formiran kolegijum i nastaviti dalje s formiranjem institucija vlasti u BiH – kazao je kako prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79