Dodik pisao Schmidtu: Vi niste Visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo Christianu Schmidtu u kojem je naveo da se RS poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, međunarodne ugovore, pravila i procedure, ali da Schmidt nije imenovan shodno toj proceduri i da nije visoki predstavnik.

“Gospodine Schmidt,

Republika Srpska i ja kao predsjednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje. Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure. Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH“, navodi Dodik na početku pisma.

Potom nastavlja u svom stilu i Schmidtu poručuje da on “nije visoki predstavnik”.

“Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste Visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga. Visoki predstavnik je bio gospodin Incko. Bio je gospodin Lajčak. Bio je gospodin Petrič. Karl Bilt. I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste. Vi se lažno predstavljate i na taj način kompromitujete međunarodnu zajednicu u BiH i brukate njemački narod“, navodi Dodik.

Dalje dodaje da Schmidt istovremeno ponižava Srbe, Bošnjak i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH.

“Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone. Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i prijetite. Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju“, dodao je Dodik.

Za kraj pisma dodaje da ne pokušava raditi u BiH ono što on prvi ne bi dozvolio u Bavarskoj.

“Gospodine Šmit, ja jako poštujem Bavarsku iz koje dolazite i koja ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani. Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj. Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski! I previše Vas je, nećete proći. Džaba Vam Murphy i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje. Nećete proći! Umjesto što prijetite, obezbijedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Savjeta bezbjednosti UN-a. Ako ne znate, sjedište Savjeta bezbjednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi. Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovdje“, navodi se u otvorenom pismu predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika upućenom Christianu Schmidtu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79