Dodik pred EU: “Ne želim otcjepljenje: I ja kao i vi želim suverenu BiH!”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se danas članovima Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta gdje je govorio o situaciji u BiH te je naglasio kako se država nalazi u permanentnom stanju krize.

Na početku obraćanja, Dodik je naglasio kako se ne slaže s tezama koje su iznijeli Džaferović i Komšić, te je ponovio kako se u BiH stanje prati isključivo kroz perspektivu jedne strane.

“BiH je u permanentnoj krizi i nikada nije imala uspjeha bez strane intervencije koje su uzrokovale brojne probleme. BiH je nedovršena, nestabilna i mnogi kažu nemoguća država. Ona ne može biti uređena po volji samo jednog naroda koj žele završiti rat samo drugim sredstvima”, rekao je Dodik.

Poručio je kako je RS posvećena slovu Dejtona

RS je posvećena slovu Dejtona, Ustavu BiH kako je napisan i to dokazuje permanentno u ovim trenucima kada moramo ostati van špekulacija”, pojašnjava.

Nakon toga, osvrnuo se na izbor članova Predsjedništva BiH, ali i drugim problemima unutar izbornog zakonodavstva.

“Imamo potpuno derogaciju ustavnog sistema. Tako što Bošnjaci odrede broj glasova kojima će izabrati podobnog Hrvata i tako uspostave podobno vladanje u BiH. To se tri puta dešava Komšiću. Kada Hrvati bježe od majorizacije, onda je Čović loš momak jer ne želi da pristane na to. Ova priča koju predstavlja Džaferović je podvala. Tamo se ne govori u predstavljanju partija već naroda. Narodi trebaju biti predstavljani, a narod bira ko će ih predstavljati”, rekao je Dodik.

RS ne želi otcjepljenje od BiH

Naglašava kako su svi u RS-u posvećeni miru.

“RS je usmjerena ka miru. Nisam učestvovao u ratu kao Džaferović koji je komandovao operativnim jedinicama. RS što se tiče svih onih koje je potraživao Hag je završila svoj posao. Šta hoćete od RS-a, u čemu je problem? Jel se traži neko? Srbi su osuđeni na 1050 godina zatvora, Bošnjaci na 40. Je li to pravično? RS očekuje da se poštuje Dejton i da na najbolji način pomogne u izršavanju Ustava”, mišljenja je član Predsjedništva.

Također, poručio je kako Republika Srpska ne želi otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

“Nijedan plan, nijedan potez RS ne povlači da bi se otcjepila. Hoćemo ustavnu poziciju unutar BiH i to nije otcjepljenje. Da bismo išli u reforme moramo mijenjati Ustav, on nije promijenjen. To je naš pristup, a to nije otcjepljenje već borba za Ustav. Organi RS-a, cijela RS nema niti jedan plan o otcjepljenju, secesiji, a znam da neki u EU uporno karijere svoje grade na osnovu toga. To nije istina. Pokušavam biti realan, svjestan da napravim grešku, ali ne mogu da prihvatim druge koji misle da su nepogrešivi”, ističe Dodik.

On je pozvao članove Evropskog parlamenta, ali i Evropsku uniju da pomognu Bosni i Hercegovini.

“Zašto EU tretira narode u BiH nedoraslim da odlučuju o svojoj sudbini? Zašto ne pomognete? EU hoće suverenu BiH, i ja hoću to.

Zašto onda 20 godina nakon Dejtona i dalje u Ustavnom sudu sjede stranci?

Da li bi vi to prihvatili u svojim državama?

Želimo ustavnu BiH. Zašto se naša borba protiv antiustavnih odluka Ustavnog suda smatra destabilizacijom? Pomozite nam, i osigurajte da BiH funkcioniše kako je predviđeno Ustavom. Osigurajte jednakopravnost konstitutivnih naroda i nećemo imati nijedan problem. Prestanite nam pomagati tako što nam proizvodite probleme”, zaključio je Dodik piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79