Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS

Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, u intervjuu za Mrežu, iznio je svoj stav o nizu pitanja, uključujući nametanje zakona od strane visokog predstavnika i brojna politička pitanja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Jedna od glavnih tema razgovora bila je odluka visokog predstavnika Valentina Schmidta da nametne zakone u BiH i o Dodikovoj odluci da mu zabrani ulazak u RS. Dodik je izjavio da Schmidt više neće dobivati pratnju, a od sljedećeg tjedna neće moći ući u Republiku Srpsku. “Eto, neka proba”, rekao je Dodik.

Na pitanje o zahtjevu za odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i formiranju višeg suda, Dodik je izrazio svoje neslaganje s tim idejama i tvrdi da neće pristati na to. Također je istaknuo da se RS protivi nametanju zakona koji nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom i naglasio da RS ima pravo na samostalnost.

Govoreći o financijskim sankcijama koje je Njemačka nametnula nekim političkim liderima u BiH, Dodik je osporio njihovu stvarnost i tvrdi da su to lažne optužbe. Također je istaknuo da RS nije suočena s teškom financijskom krizom i da ima svoje načine da održi stabilnost.

Dodik je također komentirao nedavnu presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Kovačević, koju je nazvao ‘smećem’ i izjavio da se neće provoditi. Tvrdi da je ta presuda nepravedna i da neće pristati na njezino provedenje.

Na kraju razgovora, Dodik je izrazio svoje mišljenje o političkoj situaciji u BiH i istaknuo da RS neće pristati na reforme koje nisu u skladu s njezinim interesima. Također je istaknuo da RS neće pristati na preglasavanje Hrvata u političkom procesu i da želi zaštititi svoje pravo na samostalnost.

Dodikove izjave ukazuju na duboke podjele i napetosti u političkom kontekstu Bosne i Hercegovine, te na njegovu odlučnost u zaštiti interesa Republike Srpske, iako to stavlja u suprotnost s nekim međunarodnim inicijativama i odlukama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija