Dodik se već obrušio na PIC: “Nemaju nikakvu valjanost, oni su remetilački faktor u BiH”

Vijeće za provođenje mira je samoorganizovano tijelo koje mandat ne crpi ni iz Dejtonskog sporazuma niti iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, tvrdi Dodik

Iako je dvodnevna sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) počela jutros, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao se obrušiti na njih.

Dodik se oglasio na Twitteru, gdje je naveo da “šta god budu zaključci da oni nemaju nikakvu pravnu valjanost”.

– Vijeće za provođenje mira je samoorganizovano tijelo koje mandat ne crpi ni iz Dejtonskog sporazuma niti iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Njihovo samoorganizovanje jeste konstatovano od strane UN, ali oni nisu tijelo koje je UN osnovao, poput Unmika na Kosovu.

Stoga sve što oni odluče i sve što zaključe pravno ni politički ne obavezuje nikoga ni u BiH, ali ni van nje. Sami učesnici Londonske konferencije na kojoj je osnovan Vijećeza provođenje mira govorili su da je u pitanju pravna besmislica, blef, jer su, tobože, morali nešto da učine.

PIC nije ništa drugo do remetilački faktor u BiH, kojoj pokušavaju da oduzmu ionako upitan suverenitet – napisao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79