Dodik: Što bi Srbi dali saglasnost da Šiptari dolaze u Sarajevo?

Što bi srpski predstavnici u BiH davali saglasnost da Šiptari dolaze u Sarajevo i ovdje se slobodno kreću, rekao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da nova istočna gasna interkonekcija nije najvažnija stvar za Republiku Srpsku, ali da već 15 godina bošnjački predstavnici tendenciozno ruše ovaj projekat.

Dodik je poručio da se svi predstavnici Bošnjaka već godinama isto odnose prema ovom pitanju, odnosno projektu koji je Republika Srpska htjela i mogla do sada da završi.

– Žao mi je što juče nisam bio u prilici da komuniciram sa članovima Savjeta ministara BiH, ali sigurno ne bi glasali za neke odluke, jer očigledno muslimani pokušavaju da uslovljavanjem dobijaju neke stvari. Ali, ništa nije još završeno – kao što nije završena interkonekcija, nisu ni neke druge odluke koje su donesene, rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je mnogo planirano u vezi s projektom izgradnje gasovoda, prije svega da bude izgrađen uporedo s auto-putem koji se gradi prema Bijeljini, kao i da su gubici veliki zbog nemogućnosti realizacije tog projekta.

– Činjenica da nismo izgradili dvije elektrane, jer nema gasovoda, govori koliko smo izgubili, samo u prošloj godini kada je enormno otišla cijena električne energije na evropskom tržištu. BiH nama samo pravi štetu, ta šteta je ne samo u pogledu finansija, nego i u pogledu povjerenja da ovdje može bilo šta da se radi, istakao je Dodik.

Lider SNSD-a kaže da je sve u vezi s tim projektom usaglašeno, osim kontakt tačke koja treba da se ispregovara sa Srbijom, ali i da su Bošnjaci odbili da to bude dio pregovora kada se razgovaralo o izgradnji mosta na Rači.

– Danas bismo ovdje imali gas i bili bismo energetski daleko stabilniji i sigurniji imajući u vidu da smo dobijali gas po standardnim niskim cijenama i naša privreda je mogla da bude konkurentnija, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su s partnerima na nivou BiH dogovorili da nema zaustavljanja razvojnih projekata.

– Rečeno je da neće biti zaustavljanja, ali vidimo da ima uslovljavanja. U čemu je razlika? Ne želim da živim u zemlji koja živi na taj način – uslov na uslov, zaključio je Dodik.

Dodik je izjavio da Nacrt zakona o vanjskih poslovima BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, neće biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodik je rekao da u tom pogledu nacrt ništa ne znači.

On je dodao da neće proći ni sporazum koji predviđa slobodno kretanje na zapadnom Balkanu.

– Što bi srpski predstavnici u BiH davali saglasnost da Šiptari dolaze u Sarajevo i ovdje se slobodno kreću, dok s druge strane gdje god mogu na međunarodnoj i regionalnoj sceni kleveću Srpsku i loše o njoj pričaju, kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79