Dodik: Turković je prevazišla Biseru koja je donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobivali vakcine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Vijeće sigurnosti UN-a nije izabralo visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Dodik je naglasio da se stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da je njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem sigurnosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena.

– Bisera Turković ni juče pred Savjetom bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote – konstatovao je Dodik.

Podsjećamo da je Turković kazala da BiH jedva čeka kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika piše Avaz.

– Nažalost, taj dan još nije stigao. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, mnogo toga moramo uraditi – istakla je Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79