Dodik: Zapad nam je htio ukinuti SWIFT, to znači da iz Banja Luke nećete moći platiti ništa u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani…

Predsjednik RS Milorad Dodik večeras je rekao kako su Amerikanci ucjenjivali banke koje posluju sa RS s ciljem da izazovu ekonomski krah.

On tvrdi da su došli do informacija da američki operativci uslovljavaju banke da ne kupuju obveznice RS, u suprotnom, prijete otežanim poslovanjem. Dodik kaže da je američki plan osujećen ranijom transakcijom 336 miliona maraka.

“To znači da iz Banja Luke nećete moći da platite ništa u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, tu oni imaju moć, mogu da ukinu korespodenciju. Korespodentne banke su u pravilu zapadne banke. Oni kontrolištu sistem SWIFT. Zapad predvođen Amerikom i Britanijom pokušava da očuva svoje pozicije i bilo bi mu dobro da disciplinuje RS i da je drži takvu, ako treba i da propadne – neka propadne samo da oni budu u pravu. Zato smo odlučili da to promptno uradimo”, ističe Dodik za RTRS.

Govorio je i o raspodjeli prihoda od UIO. Naime, na zajedničkom računu je 217 miliona KM, a vlasti RS su tražile da se novac podijeli na osnovu privremene odluke iz 2009. godine u omjeru 59 posto u korist Federacije Bosne i Hercegovine, 39 posto u korist RS-a i dva posto u korist Brčko distrikta. Time bi FBiH pripalo 128 miliona KM, RS-u 85 miliona KM, a Brčko distriktu 4,3 miliona KM. Ipak, tome se usprotivio ministar finansija i potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević (HDZ BiH).

“Sad se našao neki pametnjaković, blokirali su to dva puta. Mada sam lično prevaren od Nikšića i drugih, koji su me molili da to ne učinimo dok oni ne dođu na vlast”, rekao je Dodik.

Kaže da se preko Ustavnog suda BiH pokušava napraviti centralizovana BiH po želji Bošnjaka.

“To se dešava u kontinuitetu i tu se neće stati. Sada su na dnevnom redu stvari kao što je imovina – i da to sada stavite u ruke trojici stranih sudija iz Njemačke, Švajcarske i Albanije i sudije kao što su ratni predsjednik SDA i visoki funkcioneri te stranke”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je RS reagovala adekvatno donošenjem novog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji će se sutra naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske i naglasio da njeno reagovanje nije ishitreno.

“Ako se borimo, imamo šansu da se izborimo. Sutra ćemo odlučivati o tome. Bilo je pitanje dana kada će doći na dnevni red odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH koji će izbaciti trojicu stranih sudija i koji će zakonom utvrditi procedure odlučivanja”, rekao je Dodik večeras za RTRS.

On je naveo da nije riječ o kršenju Dejtona, te istakao da RS ne može više nazad i da je dotjerana do zida.

“BiH nema suverenitet sa trojicom stranih sudija, sa protektoratom i kolonizatorskim ponašanjem američkog ambasadora i onih koji ga prate u svemu”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79