Dodik: Zbog rata je 80.000 Srba moralo napustiti područja Tuzle

Sinoć se u Bijeljini održalo druženje Tuzlaka, a manifestaciji je prisustvovao i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je poručio kako treba “trajno dokumentovati i prezentovati činjenice o boravku Srba na području tuzlanske regije”.

Prema njegovim riječima, više od 80.000 Srba sa područja Tuzle moralo da napustilo taj prostor u proteklom ratu.

On je istakao da je ovo druženje lijep povod za okupljanje Tuzlaka koji su u proteklom ratu “napustili područje tuzlanske regije pod naletom tadašnjih muslimanskih jedinica, jer nisu bili sigurni da mogu da nastave život u Tuzli, pa su odabrali da nastave život širom svijeta, a najviše u Bijeljini i u Srbiji”.

“Ovo je lijep povod da se nađu, a i nama prilika da podržimo njihove aktivnosti, da se očuvaju činjenice o boravku Srba na tim prostorima. Ono što čini Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini mi želimo da podržimo i da se nađe način da se trajno dokumentovuju i prezentuju činjenice o prisustvu Srba na tom prostoru”, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Dodik je dodao da treba da bude promovisano i to da se Tuzlaci vrate u zavičaj bar jednom godišnje, da se napravi neko kultno mjesto u vezi sa tim, jer je to najbolji način da ljudi rasuti širom svijeta ne izgube sjećanje na to odakle potiču.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79