Dodika naljutilo Bidenovo pismo Predsjedništvu BiH: “25. novembar nije praznik BiH”

On je u svom obraćanju poslao poruku i Ambasadi SAD te je naglasio kako 25. novembar za njega nije praznik Bosne i Hercegovine.

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik komentirao je čestitku američkog predsjednika Joe Bidena koja je upućena članovima Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti te je poručio kako je riječ o “provokaciji”.

On je u svom obraćanju poslao poruku i Ambasadi SAD te je naglasio kako 25. novembar za njega nije praznik BiH.

– Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici Američke ambasade da 25. novembar nije praznik BiH – rekao je Dodik.

Predsjednik RS podsjetio je da BiH nema zakon o praznicima, niti ima ijedan zakonom ustanovljen praznik koji se slavi i u RS i u FBiH.

– Dvadeset i sedam godina od završetka rata je dovoljno vremena da to nauče američki predstavnici u BiH i o tome konačno izvijeste svoju vladu i službu koja se bavi slanjem čestitki u ima predsjednika SAD – ukazao je Dodik.

Podsjećamo, Biden je u pismu, u ime naroda SAD, članovima Predsjedništva BiH i građanima Bosne i Hercegovine uputio najbolje želje povodom obilježavanja Dana državnosti.

– Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosanskohercegovačke lidere da ostave po strani razlike i rade na izgradnji bolje budućnosti za ljude koje predstavljaju – uključujući brzo formiranje vlasti na svim nivoima i donošenje reformi potrebnih da se osigura mjesto Bosne i Hercegovine u euroatlantskoj zajednici naroda – navodi se u pismu predsjednika Bidena.

Dalje u pismu, Biden navodi da se u godini koja je pred nama, raduje jačanju prijateljstva između naših građana i produbljivanju međusobne saradnje – uključujući sigurnost, diverzifikaciju energije i borbu protiv korupcije.

– Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mir, sigurnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini za sve njene građane – zaključio je Biden u svom pismu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79