Dogovoreni svi detalji: Korida u Čevljanovićima će biti (sve drugo će proći)

Jedan od organizator koride u mjestu Čevljanovići kod Sarajeva Besim Gljiva potvrdio je za Radiosarajevo da će se korida održati 27. i 28. jula, nakon što je postignut dogovor sa predstavnicima Mjesne zajednice Gajevi u Ilijašu, koji su zaprijetili da neće dozvoliti održavanje ove manifestacije.

Naime, prema njegovim riječima dogovoreni su svi detalji oko kvalitetne organizacije ove tradicionalne narodne manifestacije, te su ispunjeni svi zahtjevi koje su postavili iz Mjesne zajednice Gajevi, na čijem prostoru se održava ova korida.

“Bilo je nekih nesuglasica koje su uspješno riješene. Predstavnici MZ Gajevi su imali nekoliko zahtjeva koji se odnose na problem saobraćaja i velikih gužvi koje se stvaraju zbog velikog broja posjetitelja. Nakon sastanka koji je održan u kabinetu Općinskog načelnika Ilijaša, na kojem su bili i predstavnici Sedme Policijske uprave MUP-a KS, uspješno smo otklonili sve prepreke i dogovorili da se eventualni ostvareni prihod od koride podijeli između Mjesne zajednice i organizatora”, kazao je Gljiva.

Kako kaže, predstavnici ove ilijaške mjesne zajednice su na sastanku zahtjevali i da se angažuje malo veći broj redara sa ovoga područja, što će biti ispoštovano.

“U toku su završne pripreme za samu koridu koja će biti održana u subotu 27. jula kao i Centralnu manifestaciju koja je zakazana za nedjelju 28. juna. Očekujemo više hiljada posjetitelja i da sve prođe u najboljem redu”, dodao je Gljiva.

U razgovoru za Radiosarajevo, Besim Gljiva je skrenuo pažnju na to se korida u Čevljanovićima održava s ciljem očuvanja starih bosanskih običaja i navika naroda sa ovih prostora.

“Pozivam sve Bosance i Hercegovce da posjete i ove godine Čevljansko polje, te uživaju u raznovrsnim sportskim i zabavnim sadržajima koje smo pripremili”, zaključio je Gljiva.

Podsjećamo, krajem prošle sedmice, predsjednik i članovi Savjeta Mjesne zajednice Gajevi u Ilijašu su poručili da neće dozvoliti ovogodišnje održavanje koride u Čevljanovićima tvrdeći da ova lokalna zajednica nema nikakve koristi od ove manifestacije.

Brojni poznati domaćini i uzgajivači bikova, za ovaj događaj se pripremaju cijele godine.

Prošle godine, apsolutnog vladara ove koride Medonju Habiba Bjelića Habibića iz Olova u glavnoj borbi Čevljanske koride savladao je Peran, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

Bila je to izuzetno teška borba u kojoj je na podmukao način nakon pauze kao pobjednik izašao Peran.

Ove godine opet je dogovorena borba između ova dva bika, i to će biti glavni okršaj.

ČEVLJANOVIĆI 2019.Dogovorena borba za Čevljanoviće.Medonja vl.Bijelić Senib(Habibić) iz Olova i Peran vl.Rešad Porća iz Visokog. Ostale borbe u pripremi.

Gepostet von Čevljanovići 1947 am Donnerstag, 20. Juni 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79