Doktorima i stomatolozima u ZDK plate povećane za oko 250 KM

Doktorima i stomatolozima u ZDK plate povećane za oko 250 KM


Dobra vijest za doktore medicine i stomatologije iz Zeničko-dobojskog kantona. Njima će plate biti uvećane za otprilike 11,5 posto. Rezultat je to potpisanog ugovora strukovnog sindikata i Kantonalne vlade. Novo povećanje satnice rada predviđeno je i za ostale uposlenike u sektoru zdravstva, a za koji iznos biće poznato nakon okončanja socijalnog dijaloga.

Od prvog aprila satnica rada doktora medicine i stomatologije u Zeničko-dobojskom kantonu po novom kolektivnom ugovoru sa 2,60 bit će uvećana na 2,70. Naredno povećanje na 2,90 ih očekuje od prvog oktobra.

“S obzirom na važnost i odgovornost posla koji obavljamo da plate nisu prevelike, ali moram izraziti zadovoljstvo da smo posljednjih godina uspjeli napraviti napredak nakon perioda od 10 godina gdje plaće nisu mijenjane”, kazao je dr. Elvis Cikotić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a.

Trenutna prosjećna plaća doktora medicine i stomatologije iznosi 1.750, a specijalista 2.300 maraka, što je rezultat prethodno potpisanog kolektivnog ugovora. Prema novim korekcijama plaće za oko 700 doktora i stomatologa biti uvećane za oko 250 maraka.

Ministar zdravtsva ZDK-a Adnan Jupić kaže: “Znam da ovo nije veliko povećanje, ali je maksimalno što se u ovom momentu moglo ostvariti. Ukupno povećanje plata u prvom je bilo 11,5 posto i otprilike je ta cifra i sad, oko 25 posto u kompletu.”

“Sredstva će biti povećana oko 5,5 miliona, ona su u budžetu i biće potpisana fiskalna kartica i sredstva su sigurna”, naglašava Omer Škaljo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

Podizanje životnog standarda uposlenicima kantonalnih institucija primarna je zadaća aktuelne vlasti. Posljednje potpisivanje, jedno u nizu od ovogodišnjih usklađivanja plaća sa kolektivnim ugovorima, omogućava im do sada najveći kantonalni budžet od 438 miliona.

“U ovom budžetu planirano je i dogovorili smo povećanje plata policijskim službenicima, državnim uposlenicima i sudskoj upravi. Očekuje nas kolektivno pregovaranje s osnovnim i srednjim obrazovanjem”, istakao je premijer ZDK-a Mirnes Bašić.

Socijalni dijalog u vezi s novim kolektivnim ugovorom koji također uključuje uvećanje cijene rada trenutno je u toku sa samostalnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona.

Zasad se ne govori o kolikom povećanju satnice se radi, no izvjesno je da će već od narednog mjeseca plaće za svih 3.900 uposlenika u javnom sektoru zdravstva biti uvećane.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija