Revizija diploma u Srednjobosanskom kantonu: Utvrđeno da je njih 55 krivotvoreno

Revizijom zaposlenih u javnom sektoru na području Srednjobosanskog kantona utvrđeno je 55 krivotvorenih diploma. Riječ je o diplomama od osnovne škole do fakulteta, a više od polovine osoba sa lažnim diplomama, bile su zaposlene u Šumsko-privrednom društvu Šume Srednje Bosne. Njihove diplome najčešće su bile iz nepostojeće srednje škole u Sarajevu.

Za nešto više od godinu dana koliko traje revizija diploma u ovom kantonu, od čega su izuzeti radnici Ministarstva unutarnjih poslova, te Ministarstva finansija, nadležne inspekcije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini provjerile su vjerodostojnost 73 posto od ukupno 7.064 diplome radnika u javnom sektoru.

“Od toga broja provjereno 5.145 diploma i to: 1.977 diploma VSS, 331 diploma VŠ, 1.803 diplome SSS i 1.034 OŠ”, navodi Haris Hrustanović, koordinator Tima za sprečavanja korupcije Vlade SBK-a.

Provjerom je utvrđeno 55 krivotvorenih diploma, te su protiv njihovih vlasnika podnesene prijave kantonalnom tužilaštvu, koje je protiv 19 osoba obustavilo postupak zbog zastare. Jednostavno kazano, oni su diploma krivotvorili prije deset godina.

“Kantonalno tužilaštvo ukupno je podiglo 30 optužnica protiv zaposlenika u javnom sektoru zbog krivotvorenja diploma, presude su donesene u 19 predmeta i radi se o osuđujućim presudama, u 11 predmeta u toku je suđenje”, navodi Ernesa Beganović, stručna savjetnica u Tužilaštvu SBK.

Među krivotvorenim diplomama najviše je onih sa srednjom stručnom spremom – ukupno 38, od kojih 31 kod radnika u kantonalnom Šumsko-privrednom društvu Šume Srednje Bosne.

“Uprava društva je donijela odluku da se izvrše i dodatne provjere iz razloga da ne bi došlo do nekih propusta i mi smo pokrenuli isciplinske postupke za sve ove radnike, kao i krivične prijave protiv njih”, istakao je Mirnes Čizmić, izvršni direktor općih i pravnih poslova u ŠPD Srednjobosanske šume.

Ovdje su, kaže Čizmić, otišli i korak dalje, pa je direktor Društva donio odluku o raskidu ugovora o radu za 25 radnika, dok je pet radnika čije diplome nisu vjerodostojne sporazumno raskinulo radni odnos, a jedan je u međuvremenu preminuo.

Zanimljivo je da su većinom imali diplome nepostojeće srednje škole iz Sarajeva, pa je to posao za neke druge državne institucije. A revizija diploma u ovom kantonu biće nastavljena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79