Donji Vakuf prekinuo finansiranje političkih stranaka, novac ide studentima

U Donjem Vakufu sinoć je održana 20. redovna sjednica Općinskog vijeća, a jedna od tačaka (ukupno ih bilo 11, op.a.) koja je izazvala posebnu pažnju vijećnika je – Odluka o finasiranju političkih stranaka.

Svi vijećnici i načelnik Huso Sušić došli su do zaključka da se političke stranke ne finansiraju iz budžeta te da se ta sredstva u iznosu od 25.000 KM usmjere u stipendiranje studenata, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

“Mladima trebamo dati podsticaj da studiraju i školuju se, a ne da razmišljaju o odlasku iz BiH. Ova tačka je bila prijedlog i odluka još nije donesena. Prvo čekamo da vidimo koliko će studenata podnijeti zahtjeva za stipendiranjem, pa ćemo ponovo razgovarati na ovu temu. Ja se nadam da će prijedlog biti usvojen”, kazao je Husein Rejhan za naš portal, koji je sinoć vodio zapisnik na sjednici Općinskog Vijeća Donji Vakuf.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Kako smo saznali, Amer Čolak, u ime vijećnika SDP-a, tražio je da se ukine finansiranje političkih stranaka, predviđeno u iznosu od 25.000 KM, te da se sredstva iskoriste za povećanje fonda za stipendiranje studenata.

Načelnik Sušić je bio saglasan s ovim prijedlogom, ali je, nakon pojašnjenja od strane pomoćnice načelnika, odlučeno da se Odluka o stipendiranju usvoji u predloženoj formi, a da se, nakon provedenog konkursa za stipendiranje, donesu potrebni akti kako bi se sredstva za političke stranke i formalno presumjerila u stipendiranje.

Zanimljivo je da je na prošloj sjednici Vijeća, prilikom usvajanja budžeta, amandman SDP-a o ukidanju finansiranja političkih stranaka odbijen od strane načelnika i vladajuće većine.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments