Dragan Bursać: Nema u Beranama kuća koliko ima nišana u Potočarima

Novinar i kolumnista Dragan Bursać objavio je autorski tekst za crnogorski portal Antena M, a tiče se najave da bi jedna ulicama u Beranama mogla nositi ime po ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

Jedno od pravila srpskog sveta kaže: Ako se u Novom Sadu nekažnjeno okupe Nedićevci i ostale profašističke protuve da obilježe dan suicida svog idola ili kako ga oni zovu “ srpskom majkom i biološkim spasiteljem nacije” negdje dole južno u Beranama, na vidikovcu tog srpskog sveta sastane se nekakav opskurni opštinski Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova koji većinom glasova usvoji strašni predlog da jedna ulica u Beranama dobije ime ratnog zločinca Ratka Mladića- bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske inače osuđenog za genocid u Srebrenici.

Eto tako!
Aminujemo nekako svi zajedno to zlo

Jedino pitanje: Što se do sad čekalo sa predlogom

To je realnost srpskog sveta u kojoj svi zajedno mučeni živimo. I mi i realizatori i protagonisti ovog sramnog zla i ćutolozi svakovrsni, od onih profesionalnih u kojekakvim NGO-vima, pa do ćutologa hobista, interešdžija i preletača, kojima se najednom srpski svet čini kao dašak demokratije i promjene, svijet koji će izbirsati ”ustaše milogorce“.

Aminujemo nekako svi zajedno to zlo.

Nego, Boga vam milog, otkud u Beranama Savjet koji se bavi Ratkom Mladićem? Naravski, ovo je retoričko pitanje. Čudo bi bilo da nije u Beranama. Jer to su iste one Berane, koje decenijama štuju četnički kult lokalnih grafit majstora, sve sa svojom poJetikom-“Oj Pazaru novi Vuklovaru“ i “Jebem li vam majku tursku“! Naprosto, grad se tako legitimiše. Neki će reći – srce tame Crne Gore.

Pa se onda ne može reći da je iznenađene što je sedmočlana komisija, na predlog kako oni kažu “velikog broja pojedinaca i institucija“ odlučila da ispoštuje taj silni vox populi te je predložila da se Mladićevo ime uvrsti u buduće ponosne vlasnike naziva jedne beranske ulice.

Čudom se, kažem, mogu čuditi samo što im prije nije na um pala ova skaredna ideja!

Predlog je, nemate brige, usvojen. Pa iako je ovo samo savjetodavno tijelo koje nema pravo odlučivanja, fakat da neko i da tih mnogih nekih ”pojedinaca i organizacija“ želi ulicu presuđenog ratnog zločinca u crnogorskim Beranama i da je isti predlog usvojen govori o stanju stvari na terenu, da ne kažem o štovanju zločinaca u gradu.

Beranska trilema: Kako Mladić i Đujić mogu, a Đurišić ne može?

Malo je reći poražavajuće!

Zar Ratku Mladiću, ratnom zločincu predlog za ulicu? Zar uopšte nekakvo razmatranje da se ovakva skarednost dovede do javnosti i pojavnosti? Zar od svih, Crnogoraca, Srba, Albanaca, Bošnjaka, baš da se nađe Mladićevo ime i to zajedno sa ideološkim kolegom četnikom Pavlom Đurišićem, koji im dođe nešto kao bonus name, lucky luser, šta li? To nije pitanje u Beranama, pitanje je ponavljam, što su do sad čekali?

Bursać: Mjesto im je u zatvorima

Bursać: Mjesto im je u zatvorima

Foto: Arhiv

Istina, četnik Đurišić nije prošao, ali Predsjednik Savjeta Goran Kiković ima obrazloženje i za to:

“To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjeta”

Pa da, pa naravno!

Sram bilo ostale članove savjeta, koji su prepoznali veličinu u ratnom zločincu Ratku Mladiću i četniku Momčilu Đujiću, kad su izrazili želju da Beranci hodaju njihovim ulicama, a ne dozvoljavaju jednoj “ljudini“ od Đurišića da ima svoju ulicu(sic!). Neko će reći, malo je Berane za toliko četnika i zločinaca, a opet, ako se malo stisnu ulice, gdje četnici nisu bijesni ni četnija nije tijesna!

Idemo dalje, naravno, nije ovo kraj priče o ukazanju Ratka Mladića u Beranama. Nismo mi te sreće.

Nema saglasnosti bez zakonske regulative

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić na čitavu ovu gadost, intervenisao je i kazao da neće potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama ukoliko mu bude upućen nakon javne rasprave.

Zašto? Zbog visokih moralnih standarda? Zato što četničkim ratnim zločincima mjesto nije na tablama ulica, nego u zatvorima? Zato što bi trebalo pohapsiti ljude koji su došli na takvu ideju?

Ma, kakvi, nemojte biti ludi!

Šćekić smatra, pazite sad, da je predsjednik Savjeta Goran Kiković previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina. Pa dalje navodi:

“Nijesam saglasan sa predlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to, a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane, a nikako da to budu predlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja.“

A dragi gospodine Šćekiću, šta ćemo ako se u ovoj i ovako osvježenoj Crnoj Gori, trećem oku srpskog sveta stvore zakonski uslovi za “heroja“ Mladića (eno po manjem BiH entitetu, tamo nema zakona o negiranju zločina i genocida, pa Mladićev lik niče ko gljiva poslije kiše na bilbordima i muralima)? Šta ćemo u tom slučaju, ako bude zakona??? Hoćemo li onda po zakonu, mimo morala i pravde Mladića vjesiti na ulicu?

A ova druga situacija da “se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu“, pa to ti je riješeno načelniče. Ako ne znaš koja zvijezda ideološki stoji iza grafit majstora, a koji brukaju sebe do neba po tvom gradu, slabo šta znaš.

Ako nekome do sada nije jasno

Da ti pojasnim- stoje oni, isti oni koji su poslali zahtjev da se jedna osoba uvrsti na popis famozno poznatih u čaršiji. Ta osoba se kliče na ime Ratko Mladić. I to ti je riješno! Kao što bi ti bilo riješeno da će se slabo ko buniti ako jednom zakon srpskog sveta dozvoli da se Mladićevo ime zaplavi sa table.

Ako nekome do sada nije jasno šta su i kakve su nove vlasti u Crnoj Gori, koje predlažu, sugerišu, ispipavaju teren za vazdizanje ratnih zločinaca, slabo kad će mu biti jasno.

Samo prije će biti ona stara, vlasti su upravo onakve kakve je i trebalo da budu začete u svojim centralama-od Beograda do Moskve, a Ratko Mladić i to željama naroda vaskolikog nije poželjan za ulicu zbog frizure i boje očiju, nego upravo zbog svih gadosti, montruoznosti i arhitekture i zločina i genocida koje je provodio i sproveo na kraju.

A broj 8372, znate zašto: Jer, nema u Beranama kuća koliko ima u Potočarima nišana ubijenih ljudi, za čije je postojanje odgovoran direktno Ratko Mladić, onaj čije sramno ime sramni Savjet predloži! – prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79