Dramatična ispovijest svjedoka eksplozije u Zvorniku: Vrata su se zaledila, radnici nisu mogli da izađu

Kada je plin krenuo da curi, sa njim je vjerovatno curio i tečni azot, te su se samo poslije nekoliko sekundi zaledila ulazna vrata pumpe i nisu mogla da se otvore. Kada su radnici shvatili da ne mogu da izađu, pobjegli su u stražnje prostorije.”

Ovim riječima svjedoci jučerašnje eksplozije pumpe u blizini graničnog prelaza Šepak u Zvorniku, prilikom koje je nestradala jedna osoba, a sedmoro je povrijeđeno, opisali su trenutke koji su prethodili strahovitom prasku. Sve je počelo, kažu, kada je automobil slučajno udario u tanker za točenje plina, piše Blic.

Dramatična svjedočenja povrijeđenih u eksploziji benzinske pumpe

– Jedan čovjek je došao na benzinsku pumpu da naspe gorivo ili da nešto kupi, te je izašao iz svog automobila. Kada se vratio do vozila, auto se pokrenuo, prešao je preko trotoara i udario u cijev od plina – ispričao je Alija Alić poslije eksplozije.

Zatim se, kaže, od udara oštetila cijev i plin je počeo da curi.

– Za samo nekoliko trenutaka pumpa se nije vidjela od plina koji je curio. Neki vozači su se zaustavljali i vraćali unazad, a neki su čak prolazili kroz taj plin. Sigurno je skoro 40 minuta curio plin prije eksplozije – kaže Alić.

Svjedoci kažu da saobraćaj za to vrijeme nije bio prekinut, da su se ljudi opušteno kretali pored i oko pumpe i da je tragedija mogla biti spriječena da je odreagirano na vrijeme, da je saobraćaj zaustavljen i da je ljudima rečeno da se sklone od objekta.

U jednom trenutku čuo se zvuk turiranja, a onda je došlo do eksplozije toliko jake da su se, prema svjedočenju mještana, tresle kuće i u okolnim selima. Šta bi se dogodilo sa radnicima pumpe da su ostali unutar objekta, niko ne smije ni da razmišlja, jer je beniznska stanica doslovno sravljena sa zemljom.

“BILO JE STRAŠNO” Vladimir je PREŽIVIO EKSPLOZIJU, njegovo lice je SVJEDOK UŽASA

Prema saopštenju iz PU Zvornik, dojavu su dobili tek u 10.40, kada je sve bilo kasno, kada je došlo do eksplozije.

Ruševine su zatrpale čovjeka koji bolno dozivao upomoć, a niko od prisutnih nije smio da priđe.

– Prišli smo jedan momak, policajac i ja, izvukli smo ga iz automobila i ubacili u policijsko vozilo i odvezlo – kazao je jedan od svjedoka.

Društvene mreže juče su preplavili snimci i fotografije sa lica mjesta. Okrvavljeni ljudi, srča, ruševine, oštećenje na okolnim kućama, veliki broj policajaca, vatrogasaca i ljekara i svjedoka koji su nijemo posmatrali nesvakidašnju scenu, mogli su se vidjeti na zabilježenim kadrovima.

U eksploziji je nastradao Zoran Avramović (49) iz Jarebica kod Loznice, a na desetine njih je povrijeđeno. Po Avramovića je bilo kobno to što je, vidjevši dimnu zavjesu, zaustavio svoj automobil i izašao na ulicu da vidi šta se desilo. Nesretni čovjek je inače radio u Slovačkoj, a u rodni kraj je došao kako bi sa svojima proveo praznike.

Došao kući iz Slovačke i poginuo u eksploziji: “Da je ostao sjediti ništa mu ne bi bilo”

U jučerašnjem incidentu je ispušteno oko 25.000 litara plina! Međutim, tačne uzroke nesreće rasvjetlit će istraga koja je u toku.

Za sada ostaje nejasno kako niko od prisutnih nije našao za shodno da obavijesti policiju o tome šta se dešava na pumpi od prvog trenutka kada je oko 25.000 litara plina počelo da izlazi iz rezervoara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79