Dramatično u Austriji, oglasile se sirene: Građani da ostanu u kućama

Nakon snažnih i obilnih padavina koje su pogodile zapadni dio Austrije, proglašena je opasnost od poplava. U saveznoj pokrajini Tirol izdato je službeno upozorenje građanima, pozivajući ih da ostanu u svojim kućama i izbjegavaju nepotrebne izlaske na ulice. Također je preporučeno izbjegavanje podzemnih garaža radi sigurnosti.

Posebno napeta situacija vladala je u području grada Švaca, gdje je nabujala rijeka In prijetila poplavama. Sirene civilne zaštite aktivirane su kako bi građani bili obaviješteni o opasnosti.

Premijer savezne pokrajine Tirol, Anton Matle, izjavio je da je najveća opasnost prošla te da su iznijeli situaciju uspješno uprkos izazovima.

Front s obilnim padavinama se polako kreće prema saveznim pokrajinama Salcburg i Koruška, gdje se očekuju jače padavine tokom večeri i noći, a koje bi mogle potrajati do utorka popodne.

Prognoze upozoravaju na nevremena na istoku zemlje, konkretno u saveznim pokrajinama Štajerska i Gradišće, tokom noći na utorak.

“GeoSphere Austria”, kompanija za meteorološke prognoze, upozorava da cijela Austrija može očekivati snažne padavine koje mogu uzrokovati izljevanje potoka i rijeka, kao rezultat niskog pritiska iznad sjeverne Italije.

Ovo nije prvi put da Austriju pogađaju poplave i ekstremno vrijeme. Prije nekoliko sedmica, zemlju je pogodilo nevrijeme koje je uzrokovalo poplave i štete na infrastrukturi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79