Objavljene mjere za sigurnost u školama Kantona Sarajevo

Objavljene mjere za sigurnost u školama Kantona Sarajevo


Vlada Kantona Sarajevo je pokrenula niz značajnih koraka kako bi osigurala sigurnost u školama. Ova inicijativa je rezultat koordiniranog napora relevantnih sektora s ciljem izgradnje sigurnijeg i zaštićenijeg okruženja za učenike.

Obrazovne institucije i relevantni resursi dobit će dokument s smjernicama i komunikacijskim strategijama, te multisektorskog odgovora na iznenadne krizne situacije. Mjere i aktivnosti Vlade KS naglašavaju sigurnost i sigurnost učenika, kao i potrebu za sveobuhvatnim odgovorom na potencijalne sigurnosne izazove u školama.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Hota Muminović, naglasila je da su preventivne aktivnosti ključne za jačanje pozitivnih vrijednosti, empatije i socijalnih vještina učenika kako bi se spriječili neprihvatljivi oblici ponašanja. Planirane su nove vannastavne aktivnosti koje će podržati ove ciljeve u narednoj školskoj godini.

Vlada je okupila stručnjake iz različitih sektora kako bi razvili komunikacijske strategije i akcijske planove za iznenadne hitne situacije. Ministrica Hota Muminović istakla je da će se kontinuirano educirati profesionalci koji rade na ovim temama kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u slučajevima izvanrednih situacija.

Povećanje ljudskih resursa u socijalnoj zaštiti i školama također je prioritet, uz plan da se od septembra zaposli 77 psihologa. S obzirom na težište na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja, Ministarstvo planira održati konferenciju posvećenu ovom pitanju.

Vrijednost svih aktivnosti planiranih na godišnjem nivou iznosi oko pet miliona KM, a finansiranje će biti osigurano kroz budžetske preraspodjele u ovoj godini i Plan budžeta za narednu godinu.

Ministrica pravde i uprave KS, Darja Softić Kadenić, istakla je da je istovremeno pokrenuta serija mjera kako bi se poboljšale postojeće procedure u slučajevima nasilja. Ovo uključuje poboljšanje procedura za zaštitu i postupanje u slučajevima spolnog nasilja u javnom prostoru.

Kroz ovu koordiniranu inicijativu, Kantona Sarajevo nastoji stvoriti sigurno i podržavajuće okruženje za učenike, uz naglasak na prevenciji negativnih oblika ponašanja i zaštiti njihove dobrobiti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija