Droga se sve češće proizvode u Europi: Krijumčarenje u bananama i tjestenini

Dostupnost velikih količina kokainske baze i paste od kokaina u Europi stvara rizik od pojavljivanja novih proizvoda od kokaina koji se mogu pušiti (npr. ‘crack’) na potrošačkim tržištima, upozorava Europol

Iako se većina proizvodnje kokaina još odvija u Kolumbiji, Boliviji i Peruu, nova analiza Europola i Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) upućuje na to kako se prerada kokaina sad odvija unutar Europe (uglavnom u Belgiji, Španjolskoj i Nizozemskoj).

Velike količine kemijskih prekursora korištenih u proizvodnji kokaina zaplijenjene su iz laboratorija za ilegalnu proizvodnju i na europskim granicama. Nedavni podaci također upućuju na to da su velike količine kokaina u prahu prerađene u Europi od međuproizvoda, poput koka paste i kokainske baze. Neki od njih se krijumčare iz Južne Amerike u nosivim materijalima (npr. drvenom ugljenu i plastici), a zatim izvlače u specijaliziranim postrojenjima. Dostupnost velikih količina kokainske baze i paste od kokaina u Europi stvara rizik od pojavljivanja novih proizvoda od kokaina koji se mogu pušiti (npr. ‘crack’) na europskim potrošačkim tržištima, što predstavlja znatne zdravstvene i socijalne rizike.

Europsko tržište kokaina širi se iz godine u godinu potaknuto neviđenom razinom proizvodnje kokaina, a potom i trgovine koja dovodi do povijesno visoke dostupnosti. Visoka razina proizvodnje kokaina u Južnoj Americi rezultirala je i u 2020. rekordnim zaplijenjenim količinama. Europa je također odredište i tranzitna zona za kokain za Bliski istok i Aziju. U 2020. u Europi je zaplijenjeno 214,6 tona kokaina, što je povećanje od 6 posto u odnosu na 2019. Gotovo tri četvrtine zaplijenjene su u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Slijedile su Italija, Francuska, Njemačka i Portugal.

Većina kokaina zaplijenjenog u Europi stiže u pomorskim kontejnerima. U Hrvatskoj se nakon luke u Rijeci sve više kokaina u zemlju krijumčari kroz Luku Ploče.

Kokain je druga najčešće konzumirana ilegalna droga u EU nakon kanabisa, s tržišnom maloprodajnom vrijednošću u 2020. procijenjenoj na 10,5 milijardi eura (raspon od 7,7 do 12,8 milijardi eura). Oko 3,5 milijuna Europljana (15-64 godine) izvještava da su koristili drogu u prošloj godini, 14 milijuna tijekom života. Dok je upotreba kokaina i dalje koncentrirana na jugu i zapadu Europe, čini se da se tržište širi prema istoku, stoji u analizi Europola i EMCDDA.

– Trgovina ilegalnim drogama i dalje dominira teškim i organiziranim kriminalom u EU, a gotovo 40 posto kriminalnih mreža, koje djeluju na međunarodnoj razini i prijavljene su Europolu, aktivno je u trgovini drogom. Borba protiv ove ilegalne trgovine ključni je prioritet za Europol i EU – istaknula je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola piše 24sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79