Društvene mreže: Čitava jedna generacija je odrasla uz ekran

Društvene mreže su postale toliko ukorijenjene u naš svakodnevni život da je lako zaboraviti da je čitava jedna generacija odrasla uz njih. Za nešto starije korisnike, upotreba društvenih mreža i vrijeme provedeno na njima samo su bili “nešto novo” u digitalnom svijetu. Međutim, za milione mladih ljudi, rođenih nakon što je Facebook postao dostupan javnosti 2004. godine, ideja življenja bez mobilnih telefona, brzog interneta i stalne povezanosti sa svijetom izvan ekrana jednostavno je nezamisliva.

Društvene mreže su postale nezaobilazan dio svakodnevnog života mladih. Za njih, postavljanje slika na Instagram, dijeljenje priča na Snapchatu ili pisanje statusa na Facebooku jednostavno je način komunikacije, zabave i izražavanja. Ideja “življenja offline” postaje sve udaljenija, a mobilni telefoni su postali produžetak naših ruku – stalno prisutni, uvijek spremni za korištenje.

Za mnoge mlade ljude, svijet bez mobilnih telefona i društvenih mreža je kao da pripada nekom drugom vremenu. Za njih, odrastanje uz brzi internet i mogućnost trenutne komunikacije s prijateljima širom svijeta je normalno i očekivano.

Nova generacija je pokrenula trend pod nazivom #bedrotting, koji je munjevitom brzinom postao viralan. Snimke koje prikazuju mlade kako provode čitav dan u krevetu obavljajući razne aktivnosti – igranje igrica, skrolanje na mobitelu, čitanje knjiga ili gledanje filmova – preplavile su TikTok i privukle pažnju miliona korisnika.

Ovaj trend nije samo zabavan, već mladi tvrde da im provođenje cijelog dana u krevetu nakon stresnih situacija nudi potpuni oporavak. Tvrdi se čak i da takvo ponašanje poboljšava mentalni fokus i potiče želju za produktivnošću. Međutim, iza ove “idile” skriva se i ozbiljna briga stručnjaka za mentalno zdravlje.

Ideja fizičkog druženja bez stalnog prekidanja zbog obavijesti na mobitelu ili provjere društvenih mreža može zvučati gotovo arhaično.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79