Srednjoškolski centar u Loparama sam sebi proizvodi struju: Uštedio sebi blizu 8.000 KM godišnje

Srednjoškolski centar u Loparama sam sebi proizvodi struju: Uštedio sebi blizu 8.000 KM godišnje


Srednjoškolski centar “Vuk Karadžić” u Loparama predvodi put ka energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine. Shvativši značaj korištenja obnovljive energije, škola je postala pionir u primjeni solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Zahvaljujući podršci nadležnih i donatora, škola je instalirala foto-naponsku elektranu snage 25 kilovata na krovu zgrade. Ova investicija omogućila je značajne uštede električne energije, pri čemu škola sada samostalno proizvodi oko 80% potrebne energije.

Direktor škole, Boro Stanić, ističe za InfoBijeljina portal da ostvarena ušteda doprinosi budžetu škole, omogućavajući reinvestiranje u druge projekte i aktivnosti.

U sklopu projekta, škola je implementirala monitore koji omogućavaju učenicima da u realnom vremenu prate proizvodnju i potrošnju električne energije putem solarnih panela. Ovakav pristup osnažuje edukaciju učenika o značaju obnovljivih izvora energije i promoviše pozitivan odnos prema održivosti.

Pored redovnog nastavnog procesa, škola aktivno uključuje učenike u vanškolske ekološke aktivnosti. Ekološka sekcija, koja okuplja 15 đaka, posvećena je čišćenju i uređenju školskog dvorišta, održavanju cvjetnjaka na javnim površinama i sadnji novih stabala.

Cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti o značaju zaštite životne sredine i promocija očuvanja prirodnih resursa.

Srednjoškolski centar “Vuk Karadžić” u Loparama pruža obrazovanje za četiri zanimanja, a 178 učenika redovno pohađa nastavu u 12 odjeljenja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija