Država mora omogućiti humaniji tretman migranata, ali i zaštititi građane

Od Vijeća ministara BiH zatraženo je i da putem Ministarstva sigurnosti BiH hitno započnu aktivnosti koje su neophodne, a odnose se na postavljanje kontejnera za smještaj migranata i to na način da se dislociraju kontejneri iz “Bire” na Lipu kako bi se migrantima djelomično olakšao boravak u zimskom periodu kad se temeprtaure spuštaju ispod nule

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Unsko-sanski kanton sutra će posjetiti članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Uoči dolaska ove komisije Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK-a održala je danas u Bihaću prošireni sastanak u vezi s trenutnom situacijom na području USK-a uzrokovanom migrantskom krizom.

Operativna grupa ocijenila je da je kriza prouzrokovana nekoordiniranim postupanjem nadležnih domaćih i međunarodnih institucija za upravljanje migracijama, te je ovo tijelo na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem u cilju zaštite kako građana USK-a, tako i ilegalnih migranata, donijela niz zaključaka.

Kako je vidljivo iz zaključaka, iz USK-a su dali jasne smjernice državnim institucijama šta trebaju poduzeti i uraditi da bi se kriza riješila na što bezbolniji i učinkovitiji način i za migrante i za građane.

Prije svega konstatirali su da ustrajavaju na osnovnom zahtjevu prema višim nivoima vlasti u BiH za uspostavljanje jake državne koordinacije i ravnomjeran raspored kampova za prihvat migranata na teritoriji BiH kako bi se smanjio pritisak na zapadni dio BiH, odnosno USK-a.

– Operativna grupa traži da nadležne institucije proaktivno poduzimaju korake zaštite pozicije BiH u dugoročnom kontekstu dešavanja u institucijama Evropske unije, konkretno polazeći od politike migracija. Ukazujemo na nužnost dugoročnog analitičkog razmišljanja i problematici migracija u BiH kao zemlji na granici EU posebno u okviru definisanja novog pakta o azilu i migracijama EU koji u fokus stavlja vraćanje ilegalnih migranata i njihovog zadržavanja na vanjskim granicama EU. Apelujemo da nadležne institucije države BiH ne dozvole pokušaje prebacivanja odgovornosti za azil i zloupotrebe razvojne pomoći i drugih alata za vršenje pritiska na BiH kao prvu zemlju nečlanicu vanjskoj granici BiH- navodi se u zaključcima Operativne grupe USK-a.

Dalje, iz USK-a ukazuju i da je neophodno pristupiti izradi strateškog dokumenta koji bi bio rezultat zajedničkog koordiniranog rada svih nivoa vlasti gdje su se definirali temeljni principi, svi relevantni pokazatelji sa terena (analize, zatečeno stanje) i neophodne aktivnosti nadležnih institucija za određeno vremensko razdoblje a sve u cilju upravljanja migracijama u BiH.

Mustafa Ružnić: Premijer i predsjednik Operativne grupe USK

Operativna grupa pozvala je i da se hitno pokrene procedura izmjene odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj za migranata koju je donijelo Vijeće ministara u dijelu koji se odnosi na prihvatne centre „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši na način da se predložena izmjena stavi van snage odnosno da se ukine karakter privremenog prihvatanog centra za smještaj migranata na navedenim lokacijama.

Od Vijeća ministara BiH zatraženo je i da putem Ministarstva sigurnosti BiH hitno započnu aktivnosti koje su neophodne, a odnose se na postavljanje kontejnera za smještaj migranata i to na način da se dislociraju kontejneri iz „Bire“ na Lipu kako bi se migrnatima djelomično olakšao boravak u zimskom periodu kad se temperature spuštaju ispod nule.

Operativna grupa je naglasila da je prioritet u borbi protiv ilegalnih migracija određivanje kvota za prihvat ilegalnih migranata u BiH u skaldu sa raspoloživim smještajnim kapacitetima, te efikasnija kontrola istočne granice BiH, a zatražene su i izmjene Zakona o azilu i Zakona o strancima BiH.

– Pozivamo nadležne institucije da hitno pristupe opremanju Granične policije sofisticiranom opremom potrebnom za njihov rad na terenu i kadrovsko jačanje ove policijske agencije kao i angažovanje i drugih policijskih agencija kao ispomoć na istočnoj granici BiH. Tražimo da se pristupi izmjenama i dipunama Zakona o azilu i Zakona o strancima BiH smatramo da navedeni zakoni ne tretiraju adekvatno trenutno prisustvo ilegalnih migranata u BiH. Usvajanjem izmjena i dopuna ova dva zakona bi se regulisalo pitanje migracionih tokova u BiH i između ostalog postupak ulaska stranaca u BiH i njihov boravak, a sve da bi se spriječila bilo kakva diskrimincija i neravnopravnost te osiguralo uživanje najvišeg stepena ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU. Navedenim izmjenama je potrebno pristupiti u pravcu zaštite imovine građana BiH ili pristupiti donošenju novog propisa koji bi tretirao status ilegalnih migranata u BiH- naveli su iz Operativne grupe.

Od Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH zatraženo je da vode evidenciju prisustva međunarodnih organizacija i njihovih kadrova (uposlenika) koji borave na teritoriji USK-a, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji tretiraju boravak stranaca.

Od nadležnih institucija zatraženo je i da vrše kontrolu novca koji se koristi za pomoć migrantima i način utroška sredstava u skladu s važećim poreskim propisima.

Operativna grupa zahtijeva da nadležne službe hitno izmjeste maloljetne migrante iz neuslovnog kampa „Miral“ u Velikoj Kladuši u raspoložive kapaciteta kampa „Duje“ radi zaštite prava djece bez pratnje i u njihovom najboljem interesu.

Zatraženo je i da se jasno utvrde kvote prihvata ilegalnih migranata za svaki federalni kanton i cijeli teritorij BIH s tim da je kvota za USK-a sukladno raspoloživom smještajnom kapacitetu: 1.500 osoba u kampu “Lipa” i po 500 osoba u kampovima za prihvat ranjivih kategorija, „Sedra“ u Cazinu i „Borići“ u Bihaću.

Vlasti USK-a naglasile su da neće dozvoliti prekomjerni prihvat migranata te traže od Službe za poslove sa strancima da preuzmu i relociraju sve osobe koje se zateknu na području USK-a van zvaničnih centara za prihvat.

– U suprotnom će vlasti USK-a morati poduzeti mjere odvraćanja prekomjernog priliva migranata na područje USK-a – naveli su iz Operativne grupe.

Operativna grupa pozvala je i da se savjetodavno uključe i intenziviraju saradnju akademska zajednica i asocijacije civilnog društva u BiH i da daju svoj doprinos u rješavanju i upravljanju migrantskom krizom u BiH a posebno na teritoriji USK-a koji nosi najveći teret krize prenosi Fokus

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79