Državna agencija se pohvalila sa 13 objava na FB za godinu dana: “Na sva pitanja i upite stigli smo odgovoriti”

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH zbog pandemije virusa korona bila je spriječena da svoje aktivnosti sprovodi na uobičajen način. Kako zbog ograničenog kretanja investitori u zemlju skoro i da nisu dolazili, uprava se potrudila da na sve načine opravda prošlogodišnji budžet od 1,25 miliona KM.

Piše: D. Tovilović

Tako su se u svom izvještaju o radu za 2020. godinu pohvalili kako su za 12 mjeseci imali 13 objava na društvenoj mreži Facebook, a koje se odnose na njihove aktivnosti, investicione događaje u zemlji i inostranstvu i ostale značajne poslovne vijesti.

„Statistika Facebook stranica na kraju 2020. godine pokazuje da stranica ima 6,228 like-ova tj. korisnika Facebook-a kojima se stranica sviđa i koji redovno prate njene sadržaje. Na osnovu utisaka korisnika i to njih 415, stranica Invest in Bosnia and Herzegovina je dobila ocjenu 4,6 od ukupno 5 poena. Pored toga na sva pitanja i upite koji su stigli putem Facebooka je odgovoreno. Svakodnevno se pripremaju podaci o objavljenim oglasima o prodaji imovine u Bosni i Hercegovini i postavljaju na web stranicu. U izvještajnoj godini pripremljeno je i objavljeno ukupno 124 oglasa“, pohvalili su se u Agenciji.

Nažalost, njihova ogroman angažman na Facebook-u i svih 13 objava investitori nisu pročitali ili ih nisu ubijedili.

„Priliv stranih direktnih investicija u zemlju je gotovo zaustavljen. FIPA je zabilježila značajan pad upita i kontakata sa potencijalnim stranim investitorima. Strani investitori koji su već prisutni u zemlji stavili su svoje planove širenja na čekanje“, navodi se u njihovom izvještaju.

Sabrali su i kako su u 2020. godini održali 58 sastanaka sa potencijalnim stranim investitorima, kao i sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama. Odgovoreno je na 442 upita, a pripremili su i 199 odgovora na dopise koji su dobijeni iz svjetskih i domaćih privrednih komora, ambasada i drugih institucija.

„U cilju prikupljanja informacija o konkretnim investicionim mogućnostima u Bosni i Hercegovini, FIPA je u 2020. godini organizovala i održala 37 sastanka i ostvarila 347 različitih oblika poslovne korespondencije s predstavnicima opština, kantona, privrednih udruženja, institucija i privrednika. Kao rezultat ovih aktivnosti FIPA baza je u 2020. godini obogaćena sa 26 novih investicionih projekata (iz sektora turizma, poljoprivrede, energetike, nekretnina, metalnog, tekstilnog i ostalih sektora) i 46 novih investicionih lokacija (poslovne zone, poslovni objekti, potencijalne poslovne zone, zemljišta i lokalne investicione mogućnosti)“, piše u izvještaju FIPA-e.

Nisu se u FIPA-i ustručavali da preuzmu zasluge što je švedska kompanija „Transcom“ osnovala poslovnicu u Tuzli i zaposlila 150 radnika.

Stigli su i da sprovedu anketu postojećih stranih investitora u BiH, asistirali su u rješavanju 15 otvorenih pitanja investitora, a pripremili su i obradili 15 preporuka za nivo BiH.

Inače, ovu agenciju od maja prošle godine vodi SNSD-ova Milica Marković, kojoj je direktorsku fotelju ustupio bivši ambasador BiH u Rusiji i bivši šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Gordan Milinić prenosi Capital.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79