Državni poslanici danas razmatraju izmjene Zakona o PDV-u: Diže se granica za registraciju obveznika sa 50.000 na 100.000 KM?

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Zakonske izmjene predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava.

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Na dnevnom redu trebale bi biti i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u drugom čitanju, ali Ustavnopravna komisija odgodila je izjašnjavanje o predloženim amandmanima, kao i o izmjenama Zakona.

Članovi Komisije odlučili su da se o predloženim amandmanima i o ovom prijedlogu zakona izjasne nakon što Komisiji bude dostavljeno mišljenje Direkcije za evropske integracije o amandmanima na zakon.

Pred poslanicima će se naći i inicijativa poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudina Mehmedovića kojom se traži od Vijeća ministara da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Poslanik SDS-a Darko Babalj također je pokrenuo inicijativu kojom je zatražio od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu Informaciju o uvozu svinja na područje Semberije nakon eutanazije više od 5.000 svinja iz uvoza.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (Narod i Pravda) uputio je inicijativu, koja će se također naći na sjednici, da Vijeće ministara pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o Vrhovnom sudu BiH kako bi se realizirao jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za prijem u članstvo u Evropsku uniju.

Također, inicijativa poslanika Naroda i Pravde Nihada Omerovića naći će se na dnevnom redu sjednice, a njome je zatraženo od Vijeća ministara da u roku od 60 dana izmijeni odluke o visini naknade koju plaća operater aviona po prevezenom putniku i toni robe na aerodromima u BiH.

Na kraju sjednice poslanici bi trebali odlučivati da li će dati saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79