Duška Jurišić zatražila 12,5 KM naknade troškova za posjetu povratnicima u Višegradu

Duška Jurišić zatražila 12,5 KM naknade troškova za posjetu povratnicima u Višegradu


25.3.2023. godine zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić posjetila je povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada koje je Bojan Prodan napao, pretukao te ukrao njihov novac.

Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu RS znatno pogoršana. Državne, ali i druge nadležne institucije, imaju obavezu djelovati kako bi se otkrili i sankcionirali napadači, te garantirala sigurnost povratnicima.

Duška Jurišić: Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić (Naša Stranka) zatražila je da joj se iz Budžeta BiH isplati pola dnevnice (12,5 KM) kao putni trošak za nedavni obilazak porodice napadnutih bošnjačkih povratnika u Višegradu, objavio je portal Istraga na Twitter nalogu.

Uz objavu je priložen i dokument koji potvrđuje ove navode, odnosno predmet za naknadu troškova kojeg je Jurišić uputila resornom ministru Sevlidu Hurtiću.

Podsjećamo, nakon monstruoznog napada na bošnjačke povratnike kod Višegrada u selo Omeragići su se uputili član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zajedno sa šefom Kabineta Alijom Kožljakom i zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duškom Jurišić kako bi pružili podršku povratnicima.

Tom prilikom su poručili kako najranjivija povratnička populacija mora biti zaštićena te su pozvali vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinioce kukavičkog čina napada na povratnike Ajšu i Fadila Memiševića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija