Džaferović: Neka SNSD zadrži migrante, neka glasaju za njih

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kazao je da je očekivao da nacrt budžeta od Vijeća ministara bude dostavljen prije 31. maja kako je to zaključilo Predsjedništvo BiH na jednoj od svojih sjednica.

Kritikovao je i izjave delegatkinje u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanke Majkić.

– Zbog toga je Predsjedništvo na sjednci prošle sedmice zahtijevalo od Vijeća ministara da hitno bez ikakvih odlaganja dostavi nacrt budžeta u Predsjedništvo. Prema izjavama koje sam vidio iz medija očekujem da ove sedmice bude sjednica Vijeća ministara i da bude usvojen nacrt budžeta i da bude dostavljen Predsjedništvu. Nakon toga će Predsjedništvo po hitnom postupku uraditi svoj dio posla i dostaviti prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje – istakao je Džaferović.

Naveo je da budžet mora biti usvojen za ovu godinu, te da je to u interesu svih.

– Izbori trebaju biti održani, onako kako je to odredila Centralna izborna komisija i sredstva moraju biti osigurana. Svako onaj koji bude stajao na putu realizacije ovoga, morat će snositi odgovornost – kazao je Džaferović za N1.

Upitan je i ko u ovom trenutku stoji na putu realizacije usvajanja budžeta.

– Prijedlog iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije došao do Vijeća ministara, bar do ove prošle sjednice Predsjedništva, a nadam se da će biti dostavljen i da će biti podržan”, odgovorio je Džaferović.

Govoreći o izborima u Mostaru i tačnosti onoga što je dogovoreno u zgradi Delegacije Evropske unije, kazao je da ne učestvuje u tim razgovorima, ali da je informiran o toku tih razgovora, te da očekuje da se postigne jedno za sve prihvatljivo rješenje za grad Mostar, po kojem Mostar treba da bude jedinstven grad i u kojem će biti osigurana ravnopravnost svih naroda i građana koji tamo žive.

– U tome imaju veliku ulogu zvaničnici sa lokalnog, odnosno mostarskog nivo. Što se tiče nas i SDA koja učestvuje u tom procesu koji vodi naš predsjednik Bakir Izetbegović, mi ćemo podržati rješenja koja su na tragu ovoga o čemu sam govorio i s čime su saglasni ljudi iz SDA Mostar. Očekujem da se postigne dogovor, usvoje odgovarajuća rješenja i održe izbori – naglasio je Džaferović.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH je komentirao ranije da sve što su dogovorili SDA i HDZ oko Mostara je “naopako”, upitan je kako komementariše taj stav.

– Bilo koje rješenje da se postigne u toku dogovora između SDA i HDZ-a koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Međunarodne zajednice, naravno, biće ponuđeno svim drugim političkim strankama i sve što bude bilo urađeno mora biti urađeno na tragu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Prema tome, gospodin Komšić i sve druge političke stranke će biti u prilici da se izjasne kada to bude na neki način kao princip dogovoreno. Naravno, tražit će se jedna šira koalicija da bi se to sve realiziralo, tako da ja jedino tako mogu komentirati i izjavu kolege Komšića – kazao je.

Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda BiH, rekla je da Bošnjaci ne žele rješavanje migrantske krize, jer računaju na glasove migranata. Džaferović je dao svoj komentar.

– To je jedna izjava koja dolazi na talasu velikosrpske ideološke kuhinje. Pazite, ta kuhinja, kao i velikohrvatska kuhinja, one u svojim programima imaju zadatak da problematiziraju Bošnjake, odnosno da problematiziraju muslimane u Bosni i Hercegovini, da problematiziraju islam u BiH i da od toga prave radiklizam, ekstremizam, kako bi drugom svijetu predstavili Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu u svjetlu kakvo nije. Ne može to nikako proći, to je jedna glupa izjava koju je ona dala. Migrante koji idu migrantskom rutom i koji iz Evropske unije izlaze na zapadni Balkan, pa onda iz Srbije ulaze u BiH i idu rutom prema zapadnoj Evropi, sa čim SDA i Bošnjaci nemaju ništa, osim što imaju probleme, a područja gdje u većini živi srpski narod, SNSD-ove vlasti upućuju prema područjima gdje žive Bošnjaci. I onda optuživati nas, da mi hoćemo da mijenjamo sliku, pazite, pa evo neka ih zadrže tamo, pa neka glasaju za njih – rekao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79