Džaferović: Neka susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu makar onoliko koliko mi poštujemo njih

U organizaciji Foruma građana Zenica danas je u Zenici upriličena centralna manifestacija obilježavanja 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, a svečanosti prisustvuju i Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH.

Na samom početku svečanosti, nakon intoniranja himne, organizatori su s članovima Predsjedništva, premijerom Zeničko-dobojskog kantona i Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom Zenice, obišli i otkrili originalnu repliku Ploče Velikog sudije Gradješe, a potom i repliku Povelje.

 Obilježavanje 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Obilježavanje 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana Foto: (D. Pašalić)

Prema riječima Faruka Kadrića, predsjednika Foruma građana Zenica, u ovom danu ispunjeni su s posebnom radošću dodatnim uređenjem parka i postavljanjem replika.

– Ostvarili smo obećanje dato građanima i javnosti. Ovaj park obogaćen je s dva historijska sadržaja iz povijesti BiH. Očekujemo da će sada ovaj park biti interesantnije mjesto za posjete domaćih i stranih turista. Sve što radimo na obilježavanju Kulina bana u proteklim godinama jeste naš dug prema onima koji su to počeli – poručio je Kadrić.

Zatim se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Kasumović, koji je dao puno podršku organizaciji obilježavanja godišnjice.

– Sretan sam jer je današnja svečanost dokaz postojanja BiH. Želim da vjerujem da ćemo danas, godinama kasnije, uz mnogo više političke mudrosti osnažiti vjeru i državu BiH – poručio je on.

Mirza Ganić, premijer ZDK, u svom govoru poručio je kako je 29. avgust Dan ZDK i da je realizacija ove manifestacije dio obilježavanja Dana Kantona.

– Posebno sam zadovoljan da je 29. avgust izabran za Dan ZDK, datum koji svjedoči o historiji BiH – rekao je Ganić.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, poručio je s govornice da je Povelja napisana prije 830 godina, u vrijeme veliko političkog i ekonomskog uspona BiH.

– Trebalo bi nam mnogo više vremena nego što to ova prilika dopušta da ukažemo na ukupan značaj ovog dokumenta. Povelja je zapravo kamen temeljac onoga što danas podrazumijevamo pod državnošću na domaćem i međunarodnom planu. Bilo bi dobro proučiti političku vještinu naših predaka. Srednjovjekovna Bosna je temelj naše državnosti. Svi koji volimo našu zemlju moramo učiniti da se značaj ovog dokumenta još više istakne – rekao je, između ostalog, on, dodajući da se jedan primjer Povelje vrati u BiH.

 Šefik Džaferović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 

Pozvao je one unutar BiH koji bi da dijele državu da se kane toga jer u tome nikad neće uspjeti.

– Poručujem našim susjedima da poštuju BiH. Mi smo spremni na korektnu saradnju s našim susjedima. Neće više ići politika koja dolazi iz susjedstva, a koja se prema BiH odnosi na ponižavajući način. Neka poštuju BiH makar onoliko koliko BiH poštuje njih – poručio je on, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments