Džaferović: Potreba za dobrim odnosima BiH i Hrvatske nadilazi otvorena pitanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, čestitajući Zoranu Milanoviću (SDP) na pobjedi, podvukao je da su hrvatski građani jučer odlučili ko će biti njihov predsjednik u narednih pet godina, što će on poštovati.

Poželio je da BiH i Republika Hrvatska u budućnosti imaju dobre odnose, a potreba za dobrim međusobnim odnosima tih dviju država nadilazi sva otvorena pitanja koja postoje.

– Želim da se posvetimo rješavanju otvorenih pitanja na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta – dodao je Džaferović, pozivajući da u narednom periodu dođe do unapređenja odnosa koji su u proteklom periodu bili u zastoju.

Džaferović je danas prokomentirao i situaciju koja se događa u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja te pravnom položaju vjerskih zajednica jasno ističući da se radi o unutrašnjem pitanju te države.

Naglasio je da nema namjeru miješati se u unutrašnja pitanja drugih zemalja, dodajući da će se to riješiti unutar Crne Gore, ali je istovremeno pozvao da se sva pitanja, uključujući i to pitanje, rješavaju razgovorom.

Koncem 2019. godine Skupština Crne Gore usvojila je taj zakon koji je kasnije potpisao predsjednik Milo Đukanović, a tom aktu protivi se prosrpska opozicija i Srpska pravoslavna crkva jer će brojni vjerski objekti u Crnoj Gori biti vraćeni državi. Ovo pitanje izazvalo je brojne nesuglasice u zemlji, ali i regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79