Džeparoši haraju Sarajevom: Šta radi policija, a šta sami građani mogu učiniti?

Iako se godinama tvrdi da je sigurnosna situacija u Sarajevu na zadovoljavajućem nivou, građani se svakodnevno susreću sa razbojnicima, pljačkašima i džeparošima.

Skoro svakodnevno smo svjedoci da se u koritu rijeka, kantama za smeće ili jednostavno odbačeni u parku pronalaze novčanici sa dokumentima, ali bez ijednog novčića, dok se po Facebook grupama objavljuje potraga za istim.

Zbog često traumatičnih iskustava građani se ne osjećaju sigurno, posebno žene, djeca i stariji ljudi, pa nerijetko sa prvim mrakom odlaze kućama, jer se boje biti vani.

Čak je i odlazak na posao ili samo do prodavnice postao opasnost. U javnom gradskom prijevozu svakodnevno operira uigrana ekipa koja je građanima glavnog grada itekeko poznata, ali turisti ih ne poznaju, pa su oni najčešće meta.

Osim “domaćih”, pljačkaši su često i migranti koji su stigli u Sarajevo.

Džeparoši su poznati i policiji, međutim, ništa se ne čini kako bi se smanjilo njihovo prisustvo i kako bi se kaznili. Bivaju uhapšeni, pa nakon ispitivanja pušteni, i već sutradan nastavljaju sa svojim aktivnostima.

Čitateljica Hayat.ba Jasmina obratila se našem portalu i ispričala da se po ko zna koji put našla u situaciji da mora braniti turiste od džeparoša.

Kako ističe, zaista je vrijeme da se ovaj problem digne na veći nivo i da se konačno poduzme nešto za rješavanje.

Jučer po gradu i tramvajima, opet iste grupe džeparoša. U svakoj grupi i muškarci koji su vrlo bezobrazni. Ako neko reagira i opomene turiste, oni prijete fizički. Čak i vodičima turista nude nagodbe, ili i njima prijete. Ni ne trude se pretjerano da se sakriju, a nema ni potrebe, kad na ulici nema policijskih patrola – govori Jasmina.
Pita se da li je došlo do toga da joj u njenom gradu neko prijeti zbog toga što pokušava spriječiti krađu, ili zaista treba okrenuti glavu kada tako nešto vidi.

Svakodnevno prilazim turistima, a i domaćem stanovništvu, kad vidim džeparoše blizu njih. Počesto se i svađam sa džeparošima. I zaista je pitanje dana kad će doći do fizičkog obračuna. Ja ne mogu okrenuti glavu kad vidim da su se repetirali na nekog stranca. Samo zamislim sebe u tuđoj zemlji, bez dokumenata. Zato riješite konačno taj problem, jer sramota je da im ništa ne možete!

Izvedite specijalce, kao što je ministar Vranić izveo prošle godine zbog maski, izvedite patrole iz policijskih stanica na ulice, lovite ih, hvatajte, zatvarajte, protjerujte! Većina džeparoša i nisu iz BiH. Sramota je da dozvoljavate da pljačkaju ono malo para što imaju penzioneri i da pljačkaju ljude koji su bilo gdje mogli otići na odmor, a došli su nama – poručuje čitateljka Jasmina.

Pokušali smo kontaktirati MUP KS i dobiti izjavu, ali kako su nam kazali, na naš upit mogu odgovoriti tek prvog narednog radnog dana.

POLICIJA SAVJETUJE ŠTA ČINITI

Na njihovoj službenoj stranici stoje upozorenja i upute kako se ponašati u slučaju da se nađemo u situaciji da smo meta džeparoša.

U upozorenjima stoji sljedeće:

Najčešća mjesta džeparenja: Autobusne stanice, pijace, tržni centri, prodavaonice… Stadioni kad se uzburkaju navijačke strasti pa zaokupljeni ništa ne zamjećuju.

Džeparoš radi sam ili u skupini po dvoje ili troje. Kada rade kao dvojac, jedan izvlači novčanik, a drugi pravi zid. Kada rade kao trojac, jedan ometa, drugi krade, a treći odnosi vaš novčanik.

Turisti: Kada je riječ o turistima, odnosno kada su turisti “meta” kradljivaca, džeparoši se često ubacuju u turističke skupine tokom razgledanja grada, pritom se odijevaju i ponašaju kao turisti. “Maskirani” fotoaparatom i planom grada stvaraju sebi priliku za neometano džeparenje.

Ako idete na put: Ako krećete na put, ponesite samo onoliko novca koliko vam je prijeko potrebno. Ostatak dostavite poštom ili ostavite na banci. Držite novac uz sebe, jer i najljubazniji saputnik može biti džeparoš. Ako izlazite iz kupea, ponesite novčanik i dokumente sa sobom. Pazite da ne zaspite ili nakratko zadrijemate. Na pijte na putu, uštedjet ćete sebi mnoge neugodnosti. Odjevne predmete u kojima držite novac ili torbicu ne ostavljajte pokraj otvorenih vrata, prozora vagona ili autobusa. Izbjegavajte gužve, ali ako već morate da se nađete u njima, budite oprezni. Ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura ili pomaže, jer uslužna osoba može biti džeparoš.

Ako ste pokradeni: Ustanovite li da ste pokradeni, ne napadajte odmah prvu osobu do vas, džeparoš je već sigurno daleko. Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolinu. Možda vam se posreći pa pronađete svoj novčanik. Pažljivo ga spremite u vrećicu i predajte policiji – možda će ona otkriti korisne tragove. Uočite li džeparoša kako bježi, pokušajte upamtiti neke pojedinosti i njegove karakteristične tjelesne osobine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79