Dževad Galijašević unosi nemir: Pravoslavne svetinje su realna meta napada terorista

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorava da postoji realna opasnost od terorističkih napada na pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiju, a da teroriste svojim izjava podstiču prištinske vlasti.

On kaže da su Dečani, Pećka patrijaršija i ostale pravoslavne svetinje i groblja na Kosmetu svjedoci koliko su Srbi i pravoslavlje utemeljeni na tom prostoru i da drugih organizovanih religija tamo vijekovima nije bilo, što ih čini objektom napada onih koji grade “kosovski identitet” i realnom metom terorista.

– Opasnost od terorističkih napada je apsolutno realna. Ovdje lokalna vlast, bilo da je to Ramuš Haradinaj, Hašim Tači ili Aljbin Kurti, stimuliše to. Izjave koji oni daju podstiču teroriste na to – rekao je Galijašević Srni.

On smatra da srpski narod na Kosmetu i srpska baština nemaju bolju zaštitu od Kfora, koji je preuzeo odgovornost ispred UN.

– Ne vidimo namjeru zapadnih sila da ispuni dio Rezolucije 1244 koji govori o povratku određenih policijskih i vojnih snaga Srbije na to područje. Dakle, najbolja bi zaštita bila da dođe policija i vojska Srbije, ali to u ovom momentu nije realno. Bez Kfora bi Srbi, u stvari, bili osuđeni na pritiske, terorističke akcije i bili bi prisiljeni na raseljavanje – rekao je Galijašević.

On je istakao da su napadi na pravoslavne svetinje u stvari napadi na Srpsku pravioslavnu crkvu, a posredno napad na cijeli narod i državu.

Galijašević navodi da je kao mladić i učesnik jedne od omladinskih akcija bio svjedok nasilja nad Srbima i svega srpskog na Kosmetu 1981. godine, te da je tada formulisao svoj lični i politički odnos u vezi sa Kosmetom.

On podsjeća da su teroristi tada digli u vazduh Hotel “Grand” u Ajvaliji, koja je šest, sedam kilometara udaljena od Prištine.

– I onda kada su policijske i vojne snage obezbjeđivale to mjesto dešavalo se paralelno silovanje monahinja, rušena su pravoslavna groblja i težište aktivnosti se opet premjestilo na pravoslavne svetinje – ukazao je Galijašević.

On ističe da ni tada, kada je tamo proglašeno vanredno stanje, nekoliko korpusa nije moglo da zaštiti prostor od “atavističkog i plemenskog naboja koji su imali Albanci”.

Prema njegovim riječima, sve što se danas dešava na Kosmetu vezano je za Njemačke ili američke interese koji Albanci realizuju.

– Ponakad su ti interesi sukobljeni samo oko primata pojedinih sila. Dakle, kada određene mirovne procese pokreću Amerikanci, Nijemci znaju to minirati podrškom za krute stavove, kada Nijemci pritisnu Briselskim sporazumom, tada Amerikanci daju podršku Kurtiju, Haradinaju ili Tačiju da minira dogovore – ocijenio je Galijašević.

On je naglasio da se uvijek kao rezultat ovakvih raspada mogućih dogovora i pregovora u pozadini dešavalo nasilje.

– Sjetimo se pogroma kada je 100.000 ljudi bukvalno pomjerano iz svojih kuća. Ta prijetnja definitivno postoji i mogu razumijeti zabrinutost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji pregovara u stvari sa Zapadom. On pregovara sa Njemačkom i Amerikom, premda mi vidimo da on pregovara sa Prištinom – rekao je Galijašević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79