Edin G. je šef Super kartela i DEA ga smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu

Edin G. je šef Super kartela i DEA ga smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu


Danas je u akciji EUROPOLa palo 49 osumnjičenih narko dilera. Svi osumnjičeni su označeni kao “visoko mete” koje su formirali “Super kartel” koji je kontrolirao 1/3 trgovine kokainom u Europi.

Jedan od onih koji je lišen slobode je i Edin G. rođen prije 40 godina, a ima pasoše Nizozemske i Bosne i Hercegovine. To su zvanične informacije koje je saopštila nizozemska policija. Sve ovo se savršeno podudara sa Edinom Gačaninom, rođenom 1982. godine u Sarajevu, a koji također ima ova dva državljanstva.

U Dubaiju lišen slobode Bosanac zbog kokaina. Upitanju je Edin Gačanin Tito!?

Kako se navodi, Edin G. je vođa Tito i Dino kartela, a pao je zbog dešifrovanih Sky poruka. On je zajedno sa Marokandem Zohairom B. (37) zajedno vodio ovaj super kartel.

DEA ima informacije da je Edin G. odrastao u Bredi, da je bio dio europskog superkartela koji je djelovao iz Dubaija. Priča se da je sarađivao, između ostalih, s Ridouanom Taghijem i čelnicima italijanskog i irskog podzemlja Richard R. (‘Rico de Chilean’).

“Državno odvjetništvo sumnjiči ga za vodeću ulogu u uvozu, među ostalim, 1.800 kilograma kokaina preko luke Hamburg 2020. godine. Također, možda je organizirao i platio uvoz gotovo 750 kilograma kokaina preko Južne Afrike u Rotterdam. Osim toga, navodno je dovezao 8.000 kilograma sirovina za amfetamin preko luke Antwerpen”, pišu o Edinu G. nizozemski mediji.

Prema upućenima, poslovao je i s ozloglašenim međunarodnim svjetskim igračima na tržištu droge, poput Daniela Kinahana i Raffaelea Imperialea – italijanskog narko-kriminalca koji ima veze s Camorrom (najstarijom i najvećom italijanskom mafijom) i koji je u prošlosti vodio kafić na amsterdamskoj Raadhuisstraat.

U julu 2017., prema dokumentu, američka Agencija za suzbijanje droga (DEA) snimila je Edina G., uz Ridouana Taghija, na ekstravagantnom vjenčanju ‘Dannyja’ Kinahana u kultnom kompleksu Burj al Arab u Dubaiju. Nekoliko izvora opisuje Edina G. kao ‘veliku ribu’ za pravosuđe.

“Osim uvoza kokaina, Edin G. se navodno bavi i uvozom sirovina za proizvodnju amfetamina. Te su sirovine stizale preko luke Antwerpen, s kompanijom u Nizozemskoj kao krajnjim odredištem. Edin G. je imao vodeću ulogu u uvozu. Istražne službe iz Sky poruka također zaključuju da je pripremao uvoz 739,5 kilograma kokaina iz iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam”, detaljišu dalje nizozemski mediji.

Drugi osumnjičenik je 37-godišnji nizozemski Marokanac Zouhair B. Slobode je lišen prije dvije sedmice, 16. novembra, u Dubaiju i još uvijek je ondje pritvoren. Protiv njega se u Rotterdamu vodi postupak zbog uvoza hiljada kilograma kokaina preko luka Rotterdama i Antwerpena, sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji, pranja velikog novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja.

Do 2018. B. je bio direktor ‘društva za upravljanje’ u Rotterdamu, nakon čega ‘štab’ seli u Dubai – gdje su glavni igrači u globalnoj trgovini drogom dugo vjerovali da su sigurni. Njegovo ime pojavljuje se, između ostalog, u istrazi o drogama u kojoj je presretnuto 1.329 kilograma kokaina u luci Rotterdam. Droga, čija je ulična vrijednost 99 miliona eura, bila je skrivena u pošiljci zrna brazilske kave. Za B. se kaže da je imao ulogu koordinatora i Interpol ga traži od aprila 2022. Četrnaest drugih osumnjičenika prethodno je uhićeno u toj istrazi.

Odvjetnici dvojice slobode lišenih još ne žele davati izjave, a Nizozemska će za obojicu zatražiti izručenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Hapšenja su uslijedila nakon velike istrage koju je vodio Europol u kojoj su sudjelovali Nacionalni odjel za kriminalističke istrage i Rotterdamski odjel za kriminalističke istrage za Nizozemsku. Sudjelovale su i istražne službe iz Španije, Francuske, Belgije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija