Edin Maslo: “Profesorica vrijeđa svoju domovinu, njene žive borce i ne poštuje položene živote šehida”

Nakon što je profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sabina Silajdžić u istu ravan stavila 1. mart i neustavni 9. januar, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) najavili su da će podnijeti prijavu Etičkom odboru Univerziteta.

Iz SPUS-a navode da će prijavu, koju su već napisali, podnijeti u ponedjeljak sa zahtjevom za pokretanje postupka pred Etičkim savjetom Univerziteta i ograđivanjem od sporne izjave profesorice Silajdžić.

“Ovakve izjave značajno su narušile ugled najveće i najznačajnije visokoškolske ustanove, Univerziteta u Sarajevu te naišli na žestoku osudu javnosti među kojom je i studentska populacija, a onda i roditelji poginulih studenata, rodbina i prijatelji uposlenika, profosora i nenastavnog osoblja koji su svoje živote i zdravlje izgubili braneći Republiku Bosnu i Hercegovinu, tada već međunarodno priznatu državu koja je upravo nakon tog 1. marta izabrala put nezavisnosti”, navode iz SPUS-a.

Dodaju da je profesorica Silajdžić potresla javnost svojim izjavama u kojima je uporedila 1. mart koji se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH i 9. januar koji se obilježava kao Dan entiteta Republika Srpska te ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Zbog navedenog traže hitnu reakciju Senata Univerziteta u Sarajevu i Etičkog odbora koji će pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa UNSA te predložiti sankciju.

“Žalosti me činjenica da postoje članovi/ce akademske zajednice u Sarajevu i Bosni i Hercegovini koji ne gaje poštovanje i ljubav prema svojoj domovini koja nam pruža pripadnost.

Profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Ekonomskom fakultetu mora znati i moći privući pažnju na sebe zdravim i konstruktivnim stavovima i aktivnostima. Dotična profesorica ne zaslužuje da joj se u našoj lijepoj domovini ime spominje. Kriza samopoštovanja i kompleksa niže vrijednosti je najopasnija epizoda kod Bošnjaka.

Prvi pokušaj oporavka dotične je bio promocija antivakserske ideje, gdje danas imamo davno iskorijenjene epidemije kod djece. Drugi pokušaj oporavka je ovaj aktuelni gdje vrijeđa svoju domovinu, njene žive borce i ne poštuje položene živote šehida. Ovakvi ne zaslužuju da stoje ispred katedre na Univerzitetu.

U svoje ime a i u ime svih samosvjesnih studenata, nastavnika i ostalog osoblja Univerziteta ograđujem se od stavova dotične i potvrđujem da će od strane studenata ,našeg legitimnog predstavničkog tijela Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i mene biti pokrenuta prijava Etičkom odboru protiv pomenute.” – izjavio je Edin Maslo student-prorektor za portal Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79