Efendija Refik Delić: Džamija sagrađena po svim pravilima i propisima, ima upotrebnu dozvolu

 

Hrvatska porodica Trlin traži rušenje džamije u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, koja je sagrađena 2017. godine na zemlji koja je 300 godina u vlasništvu te porodice.

Jedan od osam nasljednika zemlje Zvonimir Trlin, koji živi u Zagrebu za Klix.ba kaže, kako je zemljište njegovoj porodici oduzeto prevarom, tako što je jedna od nasljednica izmanipulisana i iskorištena da proda zemljište uz lažiranje potpisa ostalih nasljednika, a on cijeli proces osporava od početka.

Zvonimir Trlin traži rušenje džamije u Konjicu: Kaže da zemljište pripada njegovoj porodici a oduzeto je prevarom

Drugu priču ima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić, koji kaže da navedene informacije nisu tačne.

Tvrdi da je džamija sagrađena po svim pravilima i propisima, te da ima upotrebnu dozvolu.

“Za nas je jako važno da razbijemo tu neistinu da je džamija sagrađena na zemlji Hrvata. To jeste nekada bila zemlja Hrvata, ali je naš džematlija, Hamo Masleša, kupio tu zemlju i tek nakon godinu i pol je poklonio Islamskoj zajednici, tako da smo 2017. godine legalno sagradili džamiju”, kaže Delić za Klix.ba.

Ističe da je porodica Trlin pokušala osporiti to, ali da je slučaj prošao sve sudske instance.

“Mi smo dobili drugostepenu presudu, u kojoj je jasno vidljivo da su svi oni, ne zna da li je i gospodin Trlin, prisustvovali ročištu, gdje su potvrdili da su njihovi potpisi, oni koji se osporavaju. Ali najvažnije za nas je da smo džamiju sagradili na zemljištu koje je bilo čisto jedan kroz jedan naše, a stekli smo ga poklonom Hame Masleše”, zaključio je imam iz Konjica u razgovoru za naš portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79