Eichorst i Palmer o pregovorima u Neumu: Konačnog dogovora još uvijek nema, idemo korak po korak

Drugi je dan službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se vode u Neumu. Poslije održanih sastanaka javnosti su se obratili direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer. Eichhorst je naglasila da ostaju umjereni optimisti, te da daju vremena političarima da se dogovore i razgovaraju.

Eichhorst se na početku svim političkim subjektima zahvalila,kako je rekla, ne samo sto su došli u Neum nego su i ostali sve dane tu.

“Moram također reći da svi politički subjekti koji su prisutni pokazali su izuzetnu konstruktivnost. Možemo svi biti svjedoci jednog ozbiljnog angažmana po brojnim pitanjima. Žalim što nemam više informacija koje bih vam mogla dati, razlog je što moramo dati političarima vremena i mogućnosti da između sebe razgovaraju o svim pitanjima i onda nakon svega toga da vam se i sami obrate “, kazala je Eichhorst, dodajući da opredjeljenje je svakako tu prisutno.

“Ostajemo umjereni optimisti da ćemo se iznaći rješenje”, podcrtala je Eichhorst.

Specijalni američki izaslanik Matthew Palmer kazao je kako su uradili dosta dobrog posla na razgovoru sa bh. liderima koji se vode u Neumu. Pohvalio je grupu koja radi na integritetu izbornog procesa kao i OSCE-u koji je ustupio svoje eksperte.

“Uradili smo dosta dobrog posla. Razgovori o izbornoj reformi se odvijaju u iskrenom i otvorenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno da kako bi se udovoljlilo presudama Suda za ljudska prava bit će neophodno izvršiti određene izmjene u Ustavu, a to nije jednostavan proces”, rekao je Palmer.

Istakao je kako diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na nivou FBiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se pronašlo konačno rješenje.

“Mi iz EU i SAD ostajemo posvećeni partneri liderima kako bismo riješili ova pitanja. Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan. Razgovaramo sa strankama posljednjih 5-6 mjeseci o ovim problemima i pokušavamo pronaći rješenje. Diskutujemo o svim idejama i problemima koje postoje i kod njih izazivaju zabrinutost. Tu smo da radimo zajedno kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima”, rekao je Palmer.

Na pitanje šta ako ne uspiju pregovori ili kada očekuje da bi se moglo dobiti konačno rješenje, odgovorio je: “Mi smo fokusirani na ono što se dešava danas i predani smo tome. Sutra je sutra”.

Ranije se medijima obratila i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79