EKSKLUZIVNO: SVINJETINA I U GRAHU, POTVRĐENO I PRISUSTVO SALMONELE U HRANI PRIPADNIKA ORUŽANIH SNAGA BIH

Hayat je u posjedu dokumenata i stručnih nalaza koji pokazuju razmjer problema u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u aferi „svinjetina“. Naime, prije nekoliko dana iz Ministarstva su saopćili da su nakon istrage u pojedinim konzerviranim obrocima s junećim mesom utvrdili postojanje svinjskog proteina i da je takva hrana davana i pripadnicima Oružanih snaga islamske vjeroispovijesti. Ali priči tu nije kraj. Naprotiv, priča tek počinje.

ŠTA JEDU VOJNICI: JUNEĆI NAREZAK U KOJEM NEMA JUNETINE, ALI IMA SVINJETINE

Laboratorijsko ispitivanje uzoraka hrane vršio je Veterinarski fakultet u Sarajevu, odnosno Laboratorij za ispitivanje hemijskih i bioloških rezidua i kvaliteta živežnih namirnica. Ispitivani su uzorci triju namirnica: juneći narezak, juneća pašteta i ćufte u paradajz sosu s junećim mesom srbijanskog proizvođača “Industrija mesa Zmajevac”.

U svim ovim ispitivanim uzorcima pronađeno je prisustvo svinjskog proteina, odnosno svinjskog mesa, što je suprotno deklaraciji na ovim proizvodima. Nevjerovatno je da u junećem naresku uopće nije pronađena junetina, odnosno goveđi protein. U sastavu „junećeg“ nareska detektirani su samo svinjski i pileći proteini. A prema tvrdnjama našeg izvora iz Ministarstva odbrane, ukupni sastav „junećeg“ nareska čini 80% svinjetine i 20% piletine.

U junećoj pašteti koju proizvodi srbijanska “Industrija mesa Zmajevac” također je, uz pileće, dokazano i prisustvo svinjskog i goveđeg mesa. Kada je riječ o ćuftama u paradajz sosu s junećim mesom, također, je utvrđeno postojanje svinjskog mesa.

Ali spisak prehrambenih proizvoda koje Oružanim snagama isporučuje srbijanski proizvođač “Zmajevac” d. o. o. mnogo je duži od tri nabrojana. Ovi proizvodi su sada osnovano postali, najblaže rečeno, sumnjivi za upotrebu. Zbog toga je 8. 11. 2018, pod oznakom VRLO HITNO, izdato naređenje kojim se zabranjuje upotreba mesnih prerađevina “Zmajevca”. Preciznije, radi se o 11 proizvoda i pobrojani su na slici u prilogu teksta.

SVINJETINA I U GRAHU, A U KONCENTRATU ZA JUHU SALMONELA

Prije četiri dana u Oružanim snagama zazvonio je telefon i ponovo nije bilo dobrih vijesti. Samo nove uznemirujuće. Naime, Institut za vodu Bijeljina analizirao je koncentrat za juhu od 1000 grama, proizvođača “Takovo” d. o. o., Srbija, i mikrobiološki test uzorka bio je nezadovoljavajući, odnosno pokazao je prisustvo SALMONELE. Lošim vijestima ovdje nije bio kraj. Naime, u OS-u su obaviješteni da je i u grahu s junećim mesom i grahu s kobasicom, također, utvrđeno prisustvo svinjskog mesa. Nakon ovih informacija izdata je naredba o obustavi korištenja, izdavanja i stavljanja na upotrebu ovih namirnica.

Dobavljač svih ovih proizvoda srbijanskih proizvođača je „Duga komerc“ d. o. o. Sokolac. Mnoštvo je zakona i propisa za koje se već sada sa sigurnošću može reći da su prekršeni. Između ostalih, i Pravilnik o ishrani u OSBiH-u, koji vrlo precizno u svom članu 13.1. kaže da se moraju poštovati prava i običaji službenika OS:

„Licima koja ostvaruju pravo na besplatnu ishranu osiguravaju se suhi i tekući obroci, uvažavajući Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, poštujući tradicionalne zahtjeve nacionalnih i vjerskih običaja (halal proizvodi, halal klanje, košer hrana, posna hrana u skladu s kanonskim propisima Srpske pravoslavne crkve, vegetarijanska hrana i sl.).“

U Aneksu Pravilnika navodi se sljedeće:

„Prilikom nabavke, pripreme i distribucije potrebnih artikala ishrane, potrebno je voditi računa o halal kvalitetu, tj. da svaki od proizvoda, namijenjen ishrani muslimana, mora imati certifikat halal standarda Agencije za certificiranje halal kvaliteta Islamske zajednice u BiH.“

S obzirom na to da se u citiranom dijelu Pravilnika o ishrani navode halal proizvodi i da se eksplicitno navodi obaveza posjedovanja halal certifikata, nije jasno zašto nisu osiguravane namirnice i prehrambeni proizvodi koji odgovaraju propisanim kvalitetima i po utvrđenim procedurama. Nije jasno ni ko je mogao prekoračiti ovlaštenja i, s jedne strane, prekršiti prava i običaje više hiljada osoba, a s druge strane ugroziti zdravlje ljudi. Neko bi morao odgovoriti i kako je proveden sistem javnih nabavki. Šta si bile garancije o kvalitetu robe… Objektivna istraga, kako ona unutar Ministarstva, tako i potencijalno tužilaštava, morala bi dati odgovore na sva ova pitanja.

Uz navedeno, posebno je indikativno što su se kupovali i uvozili proizvodi iako u našoj zemlji imamo nekoliko veoma respektabilnih proizvođača istih vrsta namirnica, koji uz kvalitet, posjeduju i halal certifikat. Treba li napomenuti i da deklaracija domaćih proizvođača odgovara samom sadržaju proizvoda i da takvi proizvodi imaju svoje mjesto i na evropskim policama. Naš izvor iz Ministarstva kaže da je sve moguće dovesti u vezu s korupcijom i “štimanjima” u postupku javnih nabavki.

Za sada su, zbog afere “Svinjetina“, reagirali brojni pojedinci i organizacije tražeći kvalitetnu i odgovornu istragu i utvrđivanje svih činjenica. Kako nezvanično saznajemo, uskoro bi se moglo desiti i podizanje krivičnih prijava nekoliko brigada i bataljona unutar OSBiH-a protiv Ministarstva odbrane BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments