Ekspanzija dječijih brakova: Udala se sa 12 godina i dobila dijete, sada ima 14 i drugi brak

Na području Bijeljine u ekspanziji je sklapanje tzv. dječijih brakova. Ovaj problem posebno je prisutan u romskim zajednicama, pa su tako tokom prošle godine u ovom gradu sklopljena četiri dječija romska braka, a samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu. Broj neprijavljenih slučajeva mnogo je veći.

Najmlađa žrtva dječijeg braka u Bijeljini u momentu „udaje“ imala je samo 12 godina. Danas ima 14, dijete i već je stupila u drugi brak. Iako nastoje da pomognu, u Udruženju žena „Romkinja“ kažu da su im često ruke vezane, jer se smatra da je to romska tradicija, a nailaze i na odbijanje u zajednici, javlja BHRT.

– Romska tradicija nije da se djevojčica uda od 14 godina koja treba u školskoj klupi da sjedi. Procedura postoji, mi kao nevladina organizacija prijavljujemo centru za socijalni rad, centar za socijalni rad policiji i oni rješavaju dalje, kaže Sabira Hašimović, predsjednica Udruženja žena “Romkinja”.

U Bijeljini je ovaj problem u ekspanziji, ali je pozitivno što je sve veći broj prijava, kažu u Udruženju za pomoć romima “Otaharin”. Dodaju da maloljetnički brakovi, osim nasilja, imaju i komponentu trgovine ljudima.

– Sada je dobro to što se prijavljuje, što je vidljivije da su to krivična djela, da je to nešto što društvo mora da osudi, skoro smo prijavili, možda prije mjesec dana jedan maloljetnički brak koji je zahvaljujući našoj prijavi i spriječen, rekao je Dragan Joković, predsjednik Udruženja “Otaharin”.

Sa ovim problemom u narednih pet godina uhvatiće se u koštac i Gradska uprava ovog grada, i to putem Lokalnog akcionog plana za nacionalne manjine.

– On na prvoj sad narednoj sjednici skupštine grada ide na usvajanje, ono što želim da kažem je da je lokalni akcioni plan na pet godina i da je obuhvaćeno njime pet oblasti. Zato što ćemo sprovoditi različite akcije da bi podigli svijest, kako domaćeg stanovništva, tako i institucija koje odlučuju”, istakao je Ljubiša Stanišić iz Kancelarije za nacionalne manjine Grada Bijeljina.

Posljedice sklapanja maloljetničkog braka su brojne. Neke od njih su maloljetničke trudnoće, nezaposlenost, napuštanje škole, nasilje u porodici i drugi. Iz tog razloga, u narednom period intenzivno će se raditi da bi ovaj negativan trend bio iskorijenjen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79