Eksploatacija ruda na Ozrenu: Firme se pravdaju, narod nezadovoljan i želi obustavu

Geološka istraživanja na Ozrenu i u općini Petrovo privrednog društva Medeni brijeg d.o.o. Bijeljina, koje je u vlasništvu Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina – berzanske kompanije iz Bosne i Hercegovine u vlasništvu australijskog Lykos Metals Limiteda, uzrok su nezadovoljstva građana, a sa protesta su poslane poruke da se obustave sva geološka istraživanja, te da eksploatacija bilo kakve vrste rude – a posebno nikla, ne dolazi u obzir. Siniša Petrović, Ozrenac sa adresom u Doboju, ističe: “Izvlačenje nikla iz zemlje dovodi otpadne vode koje zagađuju izvorišta, rijeke, ta se eksploatacija vrši pomoću sumporne kiseline, a jalovina će biti puna sumpora”.

POLUILEGALNE AKTIVNOSTI

– Smijem da tvrdim da su poluilegalno počeli sa aktivnostima, zaobišli su narod, a kada se narod pobunio – traže opravdanje, poručio je Borislav Đurković, predsjednik Udruženja građana Budimo se, ljudi.

U članu 9. Zakona o geološkim istraživanjima RS-a, na koji se pozivaju aktivisti koji se bore za očuvanje Ozrena, navodi se da: “Geološka istraživanja mineralnih sirovina nisu dozvoljena na prostoru na kojem se nalaze: naselja, javne saobraćajnice, vodoprivredni objekti, vodovodi, područja izvora mineralnih, termalnih i drugih voda, spomenici kulture, prirodne rijetkosti, groblja i druga dobra u opštoj upotrebi, kao i na području koje je proglašeno zaštićenim”.

Na naš upit Petru Đokiću, ministru energetike i rudarstva RS-a, iz Ministarstva nam je rečeno da je PD Medeni brijeg dostavio Ministarstvu početkom januara 2021. zahtjev za izvođenje detaljnih istražnih radova po Projektu detaljnih geoloških istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala na lokalitetu Kečkovac – Stolić u Sočkovcu i Kakmužu, opština Petrovo.

– Uz zahtjev su dostavljene i odgovarajuće izjave, a koje se odnose na član 9. Zakona o geološkim istraživanjima. Kada su u pitanju detaljna geološka istraživanja, uvijek se zainteresovano pravno lice obraća Ministarstvu zahtjevom za izdavanje odobrenja. Radovi na terenu su obustavljeni i u ovom trenutku se ne izvode istraživanja. Ministarstvo će postupati u skladu sa odredbama Zakona. Postoji urađen i revidiran Projekat detaljnih geoloških istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala na lokalitetu Kečkovac – Stolić. Njega posjeduju nosilac prava na istraživanje i Ministarstvo. Zakonom nije propisano da se projekti dostavljaju jedinici lokalne zajednice na čijoj teritoriji se izvode geološka istraživanja, poručili su iz Ministarstva.

Dodali su da je prije izdavanja dozvole nosilac prava na istraživanje dobio punu podršku načelnika za ovaj projekat.

– Predstavnici lokalne zajednice su učestvovali i u stručnoj raspravi, koja je održana 18. januara 2021. u Kakmužu i tom prilikom, nakon provedene rasprave i učešća u diskusiji svih prisutnih, zaključeno je da su sve strane saglasne da je ovo projekat u kome svi akteri trebaju dati doprinos s ciljem uspješne realizacije, te je data načelna podrška projektu i investitoru, objasnili su iz Ministarstva.

ODGOVOR KOMPANIJE

Ozren Petković, načelnik Općine, tvrdi da osim odgovora kompaniji na pismo namjere, nikakvu saglasnost nije dao, a aktivisti su naglasili da u raspravi uopšte nije učestvovao “obični narod”. Miloš Bošnjaković, izvršni direktor Lykos Balkan Metalsa, istakao je da planiraju uložiti 5 do 6 miliona KM ako inicijalni rezultati geoloških istraživanja budu pozitivni.

– Naš pristup je da finansijski pomažemo lokalnu zajednicu u koju investiramo u oblastima kulture, sporta, obrazovanja i time potvrdimo našu društvenu odgovornost, poručio je Bošnjaković, prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79