Elek napao policajca koji ga je upozorio zbog parkiranja na trotoaru ispred suda

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, privukao je pažnju javnosti nakon incidenta ispred Suda BiH danas. Elek je verbalno napao policajca koji ga je upozorio zbog parkiranja na trotoaru ispred suda, pozivajući se na diplomatske tablice.

Iako ima diplomatski imunitet kao počasni konzul, incident je izazvao kontroverze jer je počeo bahatim ponašanjem prema policajcu koji je samo obavljao svoj posao. Elek je naglasio svoj diplomatski status i zahtijevao pristojno ponašanje policajca.

Nedeljko Elek imenovan je počasnim konzulom Republike Bjelorusije u Bosni i Hercegovini odlukom Predsjedništva BiH 22. jula 2020. godine. Kroz tu ulogu, Elek je stekao pravo na diplomatske tablice za svoje službeno vozilo, što je izvor kontroverzi u kontekstu današnjeg incidenta.

Iako diplomatski imunitet pruža određene privilegije, očekuje se od diplomata da poštuju službene organe države u kojoj se nalaze.

Bahato ponašanje prema policajcu koji izvršava svoje dužnosti izaziva pitanja o odgovornosti i ponašanju javnih ličnosti s diplomatskim statusom.

Ovaj incident mogao bi potaknuti raspravu o ravnoteži između diplomatskih privilegija i odgovornosti prema domaćim institucijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79